Troost voor Kas Ass

De Amsterdamse effectenbeurs heeft belang bij het snel verkopen van het meerderheidsbelang in de Kas-Associatie (Kas Ass), de bank voor kleinere commissionairs en hoeklieden. De beurs heeft dringend geld nodig voor de voorgenomen modernisering van de aandelenhandel die een groot aantal Kas Ass-klanten, de hoeklieden, de baan zal kosten. Ingewijden menen dat het afscheid van de Kas Ass volgend jaar samenvalt met de Big Bang op het Damrak.

Vervelend is dat de beurs het belang van 60 procent in Kas Ass voor circa 17 miljoen gulden meer in de boeken heeft staan dan het nu op de beurs waard is. Insiders menen dat de Kas Ass met een eenmalige grote dividend-uitkering de beurs wat ruimte kan geven.

Net nu verkoop actueel is, komt uit dat commissionair Nusse Brink jarenlang rekeningen met crimineel geld kon aanhouden bij de Kas Ass. Volgens eigen zeggen hebben de meer dan 10.000 rekeninghouders, die via effectenhuizen zijn aangebracht, de afgelopen jaren “minder streng” gecontroleerd. Dat kan verkoop bemoeilijken. Voor de Kas Ass is er één troost: de koers van Kas Ass reageerde nauwelijks.(PW)