'Somber' werk Krabbé mag weg uit ziekenhuis

ROTTERDAM, 29 OKT. Het AMC mag het schilderij Mais où est la merde van de muur halen en aan Mirko Krabbé terug geven, zo besliste de Rechtbank Amsterdam gisteren in een schriftelijke uitspraak. De schilder Krabbé heeft de rechtszaak tegen het Academisch Medisch Centrum (AMC) die hij in juni aanspande, verloren.

De rechter erkent in zijn uitspraak de angst die de zieke kinderen voor het schilderij zouden hebben. De schilder eiste op straffe van 15.000 gulden boete (de waarde van het schilderij) een verbod op het verplaatsen of verwijderen van zijn schilderij Mais où est la merde. Tijdens het proces overhandigde hij de rechter verklaringen van kinderen, die het schilderij helemaal niet angstaanjagend vonden en brieven waarin collega-kunstenaars en kunsthistorici hem bijvielen. Het schilderij, dat nog steeds op de kinderafdeling hangt, is volgens Krabbé beklad met witte verf. Hij wil het alleen in de oorspronkelijke staat terug ontvangen.