Simons' 'heroïnehoertje' bestaat al jaren niet meer

ROTTERDAM, 29 OKT. “Veertienjarige heroïnehoertjes, dat is iets van de tijd van Christiane F. Die komen we al jaren niet meer tegen”, zegt E. Overweel van de Bulldog.

Bij stichting de Bulldog in Rotterdam, verantwoordelijk voor 'Keetje Tippel', een aanloopproject voor heroïneprostituées bij de Rotterdamse gedoogzone aan de G.J. de Jonghweg, is men verbaasd over de uitspraak van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) die het het woensdagavond “godgeklaagd” noemde dat 14- tot 18-jarige meisjes op de gedoogzone hun lichaam te koop aanbieden voor drugs. Ze moeten van straat worden gehaald en gedwongen afkicken, aldus de toekomstige lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA.

In de grote steden zal dat van de politie nauwelijks een extra inspanning vergen, want minderjarige heroïneprostituées komt men er niet meer tegen. De gemiddelde leeftijd van heroïneprostituées in Rotterdam stijgt elk jaar met ongeveer zes maanden; vorig jaar was het al 31,8 jaar. “Dat betekent dat er aan de onderkant vrijwel niets bijkomt”, aldus Overweel van de Bulldog.

Een woordvoerder van de Amsterdamse GG en GD: “We hebben één jonge cliënte, die is bijna twintig.” G. Acton, hoofd van de Utrechtse jeugd- en zedenpolitie: “Minderjarige heroïnehoertjes? Lang geleden dat we die hebben gezien. Als de hulpverlening zo'n meisje op onze gedoogzone tegenkomt, wordt ze van de baan gehaald en aan ons overgedragen op sociale indicatie. De oudere prostituées letten daar ook op.”

Heroïne is momenteel de minst populaire hard drug onder jongeren. In een enquête onder scholieren van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs onder jongeren heeft van de onderzochte meisjes van 14 en 15 jaar 0,5 procent het ooit wel eens gebruikt. Voor XTC is dat 2,7 procent, voor amfetamine 1,4 procent en voor cocaïne 1,0 procent. E. Fromberg van het NIAD: “Het lijkt me een zeldzaamheid, maar er zullen er ergens in Nederland wel één of twee van rondlopen. Jaren geleden was er sprake van een opvangcentrum voor minderjarige heroïnehoertjes, maar dat is afgeblazen toen men ze niet kon vinden.”

De woordvoerder van de staatssecretaris: “Simons heeft het woensdag heel spontaan gereageerd naar aanleiding van een geval van een 19-jarig dakloze Duitse heroïneprostiutée, die aids had. Elk geval van menselijk leed is er één te veel. Maar de staatssecretaris wilde vooral de discussie over gedwongen afkicken aanzwengelen.”