Schuld Schalke slechts 6,6 miljoen D-mark

BONN, 29 OKT. De schulden van de Bundesligaclub Schalke '04 uit Gelsenkirchen belopen niet 16 maar 6,6 miljoen mark, bij een toegestane bank-kredietgrens van 7,3. De aan Schalke verleende kredieten zijn niet voor eind april 1994 opeisbaar, terwijl tot dan nog “vele miljoenen” wachten uit entreegelden, tv-rechten en sponsorcontracten. Deze inkomsten zijn niet al bij voorbaat beleend of afgestaan aan banken en evenmin aan miljonair Günter Eichberg, de eerverleden week plotseling afgetreden voorzitter/geldschieter van Schalke.

Dat de club voor een faillissement zou staan of moet vrezen dat zijn licentie wordt ingetrokken, zoals het weekblad Der Spiegel jongstleden maandag schreef, is onjuist. Dit hebben manager Rudi Assauer en de oud-minister van economische zaken Jürgen Möllemann (FDP), voorzitter van Schalkes controleraad, gisteren op een druk bezochte persconferentie gezegd. Zij presenteerden een notarieel bekrachtigde verklaring waarin alle zestien hoofdpunten het verhaal van Der Spiegel over Schalke met bewijsstukken worden ontkend. De club vraagt het weekblad om een rechtzetting in zijn volgende nummer en overweegt anders een juridische procedure aan te spannen. Het weekblad heeft zo'n rechtzetting al geweigerd en blijft “op alle belangrijke punten bij zijn artikel”.

Volgens Möllemann en Assauer zijn enkele Schalke-spelers als onderpand bij banken aangeboden, maar volgens de regels en met toestemming van de Duitse voetbalbond (DFB). Er zijn geen spelers 'dubbel beleend' bij meer dan één bank en er bestaat sinds 30 april 1993 geen juridische of financiële relatie meer, conform een eis van de DFB, met de ooit door Eichberg opgerichte Marketing GmbH. In Der Spiegel stond vermeld dat deze GmbH was gebruikt om, ondanks een DFB-verbod, nieuwe spelers aan te trekken. Dat Schalke er nog grote verplichtingen aan had en dat Eichberg deze GmbH had misbruikt door er ten laste van de club geld aan te onttrekken.

Op de persconferentie kwam Schalkes aanvoerder/keeper Holger Gehrke namens de contractspelers onder ede verklaren dat de salarissen, anders dan Der Spiegel had geschreven, steeds op tijd zijn betaald. Manager Assauer had bovendien de kopieën van de bankafschriften daaromtrent ter inzage bij zich. De clubleiding erkende gisteren dat Eichberg nog steeds met zijn privévermogen garant staat voor een deel van Schalkes bankkredieten, maar tekende daarbij aan dat dit op zichzelf de financiële situatie van de club niet raakt omdat de terugbetaling van die kredieten geen probleem zal zijn. Möllemann bepleitte wel een wijziging van de statuten opdat “grijze zones” tussen de club en geldschieters voortaan onmogelijk worden.

    • J.M. Bik