Popencyclopedie

Oor's Eerste Nederlandse Pop Encyclopedie, 9e editie, 1994. Uitg. Argus, 400 blz. Prijs ƒ 49,90 (geb).

De paarsroze omslag van de Negende Editie van Oor's Eerste Nederlandse Pop Encyclopedie doet pijn aan de ogen, maar de typografie van het binnenwerk is nog even rustig en helder als in de Achtste (1991). Ook de enigzins eigenaardige opzet van de encyclopedie is dezelfde gebleven: om ruimte te sparen (en zo de hardcover handzaam en betaalbaar te houden) krijgen niet alle belangrijke groepen en artiesten uit de popgeschiedenis een aparte vermelding. Iedere twee jaar moet een aantal oude acts het veld ruimen voor de nieuwe generatie; wie nu The Buzzcocks of Cuby & The Blizzards opzoekt, wordt via het register verwezen naar verzamellemmata als 'Punk' en 'Blues Nederland'; wie iets wil weten over Smokey Robinson of Todd Rundgren, moet er zelfs een vorige editie bij pakken: in de Negende komen ze niet voor.

Nieuw in de 'editie 1994' zijn onder andere Arrested Development, Smashing Pumpkins, het onlangs ter ziele gegane Thelonious Monster, en natuurlijk Nirvana en Pearl Jam (al heeft de grunge in tegenstelling tot bijvoorbeeld de swingbeat geen apart trefwoord gekregen). De biografische teksten (aangevuld met discografieën en lijstjes met hitnoteringen) zijn zakelijk en worden niet gekenmerkt door het hinderlijk lollige toontje waar de Nederlandse muziekpers patent op heeft. De gekozen foto's zijn mooi; en de algemene lemmata (over popmuziek in de rest van de wereld - van Guadeloupe tot Japan - en over nieuwe en oude stromingen) zijn overzichtelijk en goed gedocumenteerd.

Oor's Pop Encyclopedie moet concurreren met de twee uitgaven die het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone dit jaar op de markt bracht: de 700 bladzijden tellende Illustrated History of Rock & Roll waarvoor bijna alle vooraanstaande Amerikaanse rockcritici een afgerond artikel schreven (uitg. Random House, ƒ 56,20), en de herziene Album Guide (838 blz, ƒ 51,75), met daarin de kritische discografieën van een paar duizend artiesten uit alle genres van de populaire muziek. Hoewel de geschiedschrijving van Rolling Stone veel dieper gaat dan die van Oor, en hoewel het kwalificatiesysteem van de Album Guide (1 tot 5 sterren) een uitkomst is voor de weifelende platenkoper, is de Nederlandse Pop Encyclopedie geen overbodige uitgave; niet alleen omdat ze goedkoper en handiger in het gebruik is, maar ook omdat je af en toe wel eens wat wilt weten over de muziek die de afgelopen veertig jaar buiten Amerika en Engeland is gemaakt.

    • Pieter Steinz