Philips hoeft patenthuur van beurs niet te melden

AMSTERDAM, 29 OKT. Philips heeft geen beursregels overtreden bij het verzwijgen van de verkoop van licenties en patenten aan de Rabobank. Dit heeft de Amsterdamse effectenbeurs gisteren laten weten.

De beurs had een onderzoek gelast na uitlatingen van minister Andriessen in de media, waaruit bleek dat hij in de zomer akkoord was gegaan met de tot dan toe onbekende verkoop van licenties en patenten. Andriessen was daarbij ingeschakeld, omdat de belastingdienst de constructie, die zowel Philips als Rabo fiscaal voordeel oplevert, aanvankelijk niet wilde goedkeuren.

Naar verluidt zou de transactie Philips tussen de 500 en 700 miljoen gulden aan contanten hebben opgeleverd.

“Op grond van de verstrekte informatie deelt de beurs het oordeel van Philips Electronics dat niet van koersgevoeligheid in de zin van het fondsenregelement kan worden gesproken”, zo luidt het commentaar van de beurs. Het reglement van de beurs bepaalt dat melding moet worden gemaakt van feiten die een aanmerkelijke invloed op de koers zouden kunnen hebben.

De onderzoekers van de beurs hebben de zaak extra onderzocht omdat het een ongebruikelijke constructie is. Verkopen en vervolgens terughuren van gebouwen is in Nederland wel gebruikelijk. Minister Andriessen vindt de 'Philips-constructie' aanvaardbaar omdat het bedrijf daarmee zijn sterk verslechterde vermogenspositie kon verbeteren.

Door de verkoop van de licenties, die bij Philips niet op de balans staan, komt geld binnen. Philips hoeft hierover geen belasting te betalen omdat het die inkomsten kan wegstrepen tegen compensabele verliezen. De opbrengst gebruikt het concern voor vermindering van de schulden, waardoor per saldo een gunstiger verhouding tussen eigen en vreemd vermogen ontstaat. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse kosten van Philips door het huurcontract zullen toenemen.

Voor Rabo is het voordeel dat de bank de gekochte licenties over een periode van vijf jaar mag afschrijven. Zij kan daarmee de (fiscale) winst drukken en hoeft op deze manier minder belasting te betalen.