Onderzoek: krasloten werken niet verslavend

ROTTERDAM, 29 OKT. Krasloten hebben geen verslavende werking. Dat schrijven minister d'Ancona en staatssecretaris Simons van WVC vandaag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek dat in opdracht van het ministerie is verricht naar gokverslaving. Gokkasten komen daarbij als grootste risico uit de bus. De bewindslieden achten het wenselijk een verplichte heffing op riskante kansspelen in te stellen en de opbrengst ervan te gebruiken voor de financiering van het 'drangbeleid' van verslaafde.

De Tweede Kamer had zijn goedkeuring aan de zogenoemde instantloterij (krasloten, waarop direct na aankoop na het wegkrassen van een laagje kan worden gezien of het een prijs geeft) gekoppeld aan een dergelijk onderzoek. Dat is nu uitgevoerd door de vakgroep vrijetijdwetenschappen van de Katholieke Universiteit Brabant. De instelling van dit nieuwe kansspel wacht nog op de instemming van de Eerste Kamer, die de behandeling heeft opgeschort tot de gegevens van dit onderzoek bekend zouden zijn. De instant- of krasloterij is van groot belang voor de georganiseerde sport in Nederland, die er naar verwachting jaarlijks veertig miljoen gulden van zal krijgen. Dat is evenveel als het bedrag dat nu voor sport op de begroting van WVC staat,

Volgens het onderzoek, gebaseerd op een steekproef onder 10.000 Nederlanders, telt ons land naar schatting dertigduizend verslaafden aan kansspelen, waarvan er 21.000 te maken hebben met sociale of financiële problemen. De speelautomaat blijkt het sterkst aan te zetten tot verslaving: 73 procent, op grote afstand gevolgd door casinospelen, bingo (beide 12 procent) en loterij/lotto (8 procent). De speelautomaten hadden in 1990 een netto opbrengst van 1,5 miljard gulden. De totale legale kansspelmarkt vertegenwoordigt een waarde van 3,3 miljard gulden.

Onderzoeken in buurlanden hebben aangetoond dat instantloten nauwelijks een verslavend effect hebben. In Duitsland wordt in de discussie over gokverslaving de instantloterij niet eens betrokken. Slechts 1,6 porcent van gokverslaafden noemden de krasloten als een voor hen problematisch spel.