Nieuwe OV-kaart voor studenten per 1 november

DEN HAAG, 29 OKT. De invoering van de vernieuwde OV-studentenkaart is twee maanden uitgesteld.

In plaats van op 1 september, de datum waarop de oude kaart zijn geldigheid verliest, kunnen de studenten hun vervoerskaart nu pas op 1 november halen. Dit omdat de invoering van nieuwe kaart vlak na de zomervakantie “uitvoeringsproblemen kan opleveren”, aldus het ministerie van onderwijs. In mei dit jaar kwamen het ministerie, de stads- en streekvervoerder en de NS tot overeenstemming over een nieuwe OV-kaart voor studenten. Met de nieuwe kaart kunnen studenten niet langer, zoals met de huidige, volledig gratis reizen op elke dag van de week. Ze moeten straks kiezen of ze een kaart nemen die hun gratis vervoer biedt in het weekeinde en korting door de week, danwel gratis reizen door de week met korting in het weekeinde. Het oude contract tussen ministerie en vervoerders loopt op 1 spetember af. De twee maanden dat er nog geen nieuwe kaart is, geldt de oude kaart nog. De studenten krijgen dus een 'volledig gratis' OV-kaart die geldig is tussen 1 september en 1 november. Daarna moeten zij hun nieuwe kaart ophalen. De twee 'gratis' maanden kosten het ministerie 22 miljoen gulden extra, te betalen aan de vervoerders.