Meer doden in N-Ierland, plan Dublin

BELFAST, 29 OKT. Vermeende protestantse strijders hebben gisteravond twee katholieke broers doodgeschoten in hun woning in een dorpje ten zuiden van Belfast, waarmee het dodental van het geweld in Noord-Ierland in de afgelopen zes dagen op zeventien kwam. De aanslag in het dorpje Bleary had plaats aan de vooravond van gesprekken die de Britse premier Major en zijn Ierse ambtgenoot vandaag tijdens de EG-top in Brussel zullen hebben over het recente geweld en over een nieuw Iers vredesinitiatief.

De twee broers, 18 en 20 jaar, zaten televisie te kijken toen twee gewapende mannen via de achterdeur binnenkwamen en hen onder de ogen van hun zevenjarig zusje doodschoten. De slachtoffers zouden familie zijn van Sheena Campbell, een activiste van de Republikeinse Sinn Fein partij, de politieke vleugel van de IRA, die vorig jaar door militante protestanten werd gedood. De politie gaat er van uit dat het een vergeldingsactie was voor de bomaanslag van de IRA zaterdag in Belfast, waarbij tien mensen om het leven kwamen.

Premier Major heeft een Iers plan voor een lange-termijnoplossing verwelkomd. Tegelijkertijd houdt Londen er aan vast van geen enkele betrokken partij geweld te accepteren. Volgens het Ierse initiatief, dat zes punten omvat, moeten de bewoners in het noorden en het zuiden van Ierland het recht hebben hun eigen toekomst te bepalen, zonder dat daarbij geweld gebruikt wordt.

De Ierse minister van buitenlandse zaken, Dick Spring, wees in een toelichting op de mogelijkheid dat Ierland zijn grondwet zou wijzigen, die officieel een claim legt op Noord-Ierland. Ierland zou daarmee het vertrouwen kunnen winnen van protestantse politici en bewoners in het noorden. Het Ierse plan voorziet er ook in de protestantse meerderheid in Noord-Ierland een vetorecht aan te bieden voor elk plan dat haar status verandert.

De voornemens worden beschouwd als belangrijke concessies aan de angst van protestanten in het noorden dat zij in een unie met het katholieke zuiden worden gedrukt door Britse regeringen, die het conflict na een kwart eeuw moe zijn. (Reuter, AP)