'Mata Hari van Udine' beschuldigd van laster

ROME, 29 OKT. De Mata Hari van Udine, de gewezen minnares van een topgeneraal die heel Italië een paar weken in de ban heeft gehouden met haar verhalen over coupplannen en haar mooie ogen, is gisteren gearresteerd en beschuldigd van laster.

De 34-jarige Donatella Di Rosa had verteld dat haar ex-minnaar, generaal Franco Monticone, betrokken was bij extreem-rechtse coupplannen en wapensmokkel. Eerder had Monticone haar aangeklaagd omdat zij hem ongeveer 850.000 gulden afhandig heeft gemaakt onder het voorwendsel dat ze zou scheiden van haar man, luitenant-kolonel Aldo Michittu.

Met deze beschuldigingen, in de pers breed uitgemeten, heeft Di Rosa een politieke storm veroorzaakt en een crisis binnen het leger. Eerst werd generaal Monticone, bevelhebber van de Italiaanse snelle-interventiemacht, van zijn functie ontheven, omdat hij zich had laten afpersen.

Een paar dagen later onthief minister van defensie Fabio Fabbri de directe superieur van Monticone van zijn functie omdat die niet adequaat zou hebben gereageerd op de onthullingen. Dit leidde weer tot het vertrek van de stafchef van de landmacht, die vond dat minister Fabbri overdreven had gereageerd.

Volgens Monticone is het schandaal geregisseerd door Di Rosa en haar man om onder de aanklacht wegens oplichting uit te komen. Di Rosa's echtgenoot is de minnaar geweest van de moeder van de extreem-rechtse terrorist Gianni Nardi, die in 1976 is omgekomen bij een verkeersongeluk in Majorca maar volgens Di Rosa nog in leven is. Een nieuwe autopsie eerder deze maand in Spanje heeft bevestigd dat het begraven slachtoffer Gianni Nardi is.