Krat champagne wacht op eerste zege hockeyers Victoria; Dertien begeleiders, geen punten

ROTTERDAM, 27 OKT. Victoria, nieuweling in de mannenhoofdklasse, heeft zonder twijfel het meest indrukwekkende begeleidingsteam in het Nederlandse hockey. Het bestaat uit dertien personen. De trainer-coach is een echte graaf, Walram van Limburg Stirum, zijn adviseur een vermaard hockeyspecialist, Wouter Leefers. En verder heeft men de beschikking over onder anderen een scoutingsmanager en een videovrouw.

Ze hebben het daar in Rotterdam prima voor elkaar. Er is alleen één probleem. De ploeg staat stijf onderaan. Met nul uit vier. Met name tegen Den Bosch, de andere promovendus, hadden ze toch op minstens één punt gerekend. Maar het werd een 3-2 nederlaag, op eigen veld nog wel. Coach Van Limburg Stirum was ontevreden, klaagde over het ontbreken van “een stukje mentaliteit en vechtlust”. Daarover voerde hij zoals hij het noemt, “een slecht nieuws-gesprek” met zijn spelers. “Ik heb toen harde dingen gezegd. Ik ben recht door zee, speel open kaart.”

Het is hoogste tijd dat de akelige nul verdwijnt. Anders raakt Victoria te ver achterop bij de andere clubs en zal de moraal van het team een geduchte knauw krijgen. Zondag moet het gebeuren, uit tegen Oranje Zwart. En de week erna tegen Kampong. “We moeten uit de komende twee wedstrijden vier punten halen. Daarna komt er een zware serie, KZ, HGC, HDM en Bloemendaal”, aldus Van Limburg Stirum. Hij put moed uit het feit dat zijn ploeg tot nu toe nog niet één keer echt is “weggespeeld”.

De coach, importeur van wijnen, heeft al weken een krat met champagne gereed staan. Die is in geval van de eerste overwinning voor zijn spelers. “Of een puntje tegen een topclub.”

'Wally', zoals hij door de meeste Victorianen wordt genoemd, is al 25 jaar lid van de Kralingse vereniging. In de wandelgangen hebben ze het weleens over 'de graaf'. Zelf loopt hij niet met die titel te koop. Hij gebruikt ook niet zijn volledige naam, noemt zich Walram van Stirum. Hij was zelf een redelijke hockeyer, haalde het tweede elftal, maar zijn hart ging al snel uit naar het trainen en coachen. Zo doorliep hij bijna de hele vereniging (1180 hockeyleden, 76 elftallen) en was de laatste vier jaar assistent-trainer van het A-team. Dit is zijn eerste seizoen als verantwoordelijke man.

Hij is er enthousiast tegenaan gegaan, formeerde secuur zijn uitgebreide team van begeleiders. Niets laat Van Limburg Stirum, een fan van ex-bondscoach Hans Jorritsma, aan zijn lot over. Elke week worden er video-opnamen van de eigen ploeg gemaakt en wordt de volgende tegenstander nauwgelet gevolgd. Zelfs de ballenjongens krijgen op de vrijdagavond voor een thuiswedstrijd de wensen van de coach te horen. Soms moeten ze bal snel teruggooien, soms iets langzamer. Het ligt eraan hoe Victoria er voorstaat. “Afgelopen zondag lagen er ineens twee ballen op het veld, kregen we wel een bully bij onze cirkel.”

Van Limburg Stirum is blij met Wouter Leefers als adviseur. “Mijn klankbord”, noemt hij de 170-voudig international. Leefers heeft besloten zich intensiever met Victoria te bemoeien dan in de beginfase. Het is zijn eergevoel, zegt hij. “Ik heb wel mijn naam er aan verbonden.” Hij wil in ieder geval één keer per week meetrainen, dingen voordoen. “Op het trainingsveld wordt toch de basis gelegd. Dat heeft meer nut dan uren lullen met een bord.”

Leefers kan lang niet altijd bij de wedstrijden zijn. Hij speelt zelf ook nog, in de veteranen van Klein Zwitserland. “Daar heb ik voor gekozen. Dat is mijn grootste lol.” Leefers zag Victoria afgelopen zondag tegen Tilburg voor het eerst een hele wedstrijd spelen. Hij had eerder een helftje tegen Den Bosch gezien. “We speelden slecht.”

Hij heeft de nodige gebreken gezien. Vindt dat de ploeg te veel naar achteren speelt. Het tempo is ook te laag. Daar gaat hij aan proberen te werken. 'Ga met zelfvertrouwen hockeyen', adviseerde hij zondag al. Leefers weet dat het voor elke gepromoveerde club moeilijk is om zich te handhaven in de hoofdklasse. Victoria hield het van 1989 tot '91 al eens twee jaar uit op het hoogste niveau. “Elke nieuweling in de hoofdklasse komt kwaliteit en ervaring te kort. De vraag is of het je lukt die achterstand snel in te halen. Wat ik tot nu toe bij Victoria heb gezien valt me bar tegen.” Volgens Leefers zal het “super-moeilijk” worden om degradatie te ontlopen. Coach Van Limburg Stirum praat echter nog steeds over zijn doel, een zevende plaats. Of, zoals hij het zegt, “de eerste plaats in het tweede rijtje op teletext”.

Victoria zou best wat ervaring kunnen gebruiken, aldus Leefers. De selectie is jong, bestaat volledig uit studenten en scholieren. Een hockeyer als Leefers zelf - spelverdeler, technisch, veel inzicht - zou wonderen kunnen doen. De nu 40-jarige middenvelder: “Als ik twee jaar jonger was geweest...”

    • Hans Klippus