Juwelenroof belast relatie Thais en Saoediërs

BANGKOK, 28 OKT. De betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Thailand zijn in een diep dal terechtgekomen als gevolg van een grote juwelendiefstal in 1990.

Volgens de Saoediërs traineren de Thaise autoriteiten het onderzoek. Uit protest daartegen geeft de Saoedische ambassade in Bangkok geen visa meer uit aan Thaise gastarbeiders. Inmiddels is het aantal Thais dat profiteert van de lucratieve Saoedische arbeidsmarkt van 150.000 tot 40.000 verminderd.

De affaire begon in 1990, toen een Thaise bediende voor 20 miljoen dollar juwelen stal van een Saoedische prins. De dader werd later in Thailand gearresteerd, en is inmiddels weer op vrije voeten na een korte straf te hebben uitgezeten.

Een speciale Thaise politie-eenheid vond een deel van de buit terug bij helers. De Saoediërs zeggen echter dat de stukken die naar de prins werden geretourneerd, voor 75 procent goedkope vervalsingen waren. De Saoedische regering klaagde enkele maanden geleden dat een van de gestolen juwelen was gesignaleerd om de hals van de vrouw van een hoge Thaise politie-officier: de Saoedische eigenaar had zijn eigendom herkend op een Thaise krantefoto.

Het Thaise ministerie van binnenlandse zaken heeft dàt bericht tegengesproken. Inmiddels worden wel tien politiemannen, onder wie een luitenant-generaal, vervolgd wegens verduistering van de juwelen. Eerder deze week bevestigde een lid van de politie-eenheid die zich met de juwelendiefstal bezighield, politie-kolonel Wisai Suwannasorn, dat de generaal en de andere verdachten inderdaad een deel van de buit in eigen zak hadden gestoken.

De Saoedische zaakgelastigde, Mohammed Said Khoja, leverde vorige week in vraaggesprekken met kranten en voor de televisie scherpe kritiek op de Thaise aanpak van de zaak. “Ik uit geen dreigementen, maar wij zullen niet toestaan dat degenen die Saoedische kostbaarheden in hun bezit hebben, vrijuit gaan”, zei hij. “Kan de Thaise regering zeggen waar de rest van de juwelen is? Zelfs de mensen in de straten weten het antwoord. Ik wil de Thais laten weten dat we niet gek zijn.”

De zaak is voor de Saoediërs des te onverteerbaarder in het licht van de onopgeloste moorden op drie Saoedische diplomaten in Thailand in 1990. Volgens een Thais regeringsonderzoek waren de diplomaten door moslim-extremisten vermoord. Riad wijst er echter op dat eerder dit jaar een hoge Thaise politie-officier in staat van beschuldiging is gesteld wegens de ontvoering van en moord op een Saoedische zakenman, die een buurman was van een van de vermoorde diplomaten. De zakenman werd ontvoerd op de dag na de moorden op de diplomaten. (Reuter, AP)