Japan mist WK door een corner seconden voor tijd

DOHA, 29 OKT. Saoedi-Arabië en Zuid-Korea hebben zich gisteren in Doha in het Golfstaatje Qatar gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal in 1994. Hans Ooft beleefde met zijn Japanse team in Doha (Qatar) een dramatische ontknoping in het toernooi om twee Aziatische plaatsen in de eindronde om de wereldtitel voetbal. Met nog slechts vijf seconden te spelen stond Japan, dat moest winnen, in de laatste wedstrijd tegen Irak met 2-1 voor. Toen verging het lachen de Japanners omdat Jaffar Omran na een hoekschop met een kopbal de gelijkmaker produceerde (2-2).

Kort daarna kwamen er op de Iraakse ambassade in Seoul telefoontjes binnen van supporters die hun dank betuigden voor de instelling van het Iraakse elftal. Het ambassadepersoneel sprak de hoop uit dat het gelijkspel een bijdrage kan leveren aan verbeterde betrekkingen tussen Zuid-Korea en Irak. De Koreanen kozen tijdens de Golfoorlog de kant van de Verenigde Staten en stonden ook militaire bases van de gealliëerden toe op eigen grondgebied.

Het Koreaanse team verkeerde aanvankelijk in de veronderstelling dat de zege van 3-0 in de politiek pikante wedstrijd tegen de noorderburen vergeefs was. Toen het bericht van de gelijkmaker van Irak doorkwam raakten de Zuid-Koreanen buiten zichzelf van vreugde. De spelers verdienden met de kwalificatie dan ook veertigduizend dollar per persoon. De Aziaten bereikten voor het eerst de eindronde van het WK in 1954. Aan de laatste twee WK's in 1986 in Mexico en in 1990 in Italië werd ook deelgenomen. Beide keren overleefden de Koreanen niet de eerste ronde. Nadat de kwalificatie gisteren een feit was ontving het team een gelukstelegram van president Kim-Young Sam. Zuid-Korea is er voor de vierde keer bij na 1954, 1986 en 1990.

Jubel was er ook bij Saoedi-Arabië, dat bij vlagen uitstekend speelde tegen Iran. De circa 20.000 meegereisde supporters waren na afloop door het dolle heen. Het is de eerste keer dat dit land zich bij de voetbalelite van de wereld in de eindfase voegt.

In totaal staan nu vijftien van de 24 deelnemende landen voor de eindronde vast. Eerder kwalificeerden zich: Duitsland (titelhouder), Verenigde Staten (gastheer), Rusland, Griekenland, Noorwegen, Zweden, Mexico, Colombia, Brazilië, Bolivia, Nigeria, Kameroen en Marokko. De resterende deelnemers komen uit Europa en de winnaar van het duel Australië-Argentinië.