IERSE KOOL MET BIJGELOOF

In Ierland is het de gewoonte om aan de vooravond van Allerheiligen, op 31 oktober, 'Colcannon' te eten.

De echte colcannon wordt gemaakt met boerenkool maar eigenlijk vind ik een colcannon met spitskool lekkerder. In de Ierse pan wordt een gouden ring, een muntstuk, een vingerhoed en een knoop verstopt. Vind je de gouden ring op je bord dan zul je binnen een jaar trouwen. Is het een munt dan word je rijk. Krijg je de vingerhoed toebedeeld dan word je een ouwe vrijster. Is het een knoop dan blijft de man vrijgezel. Wie houdt van tradities gebruikt boerenkool. In het recept van vandaag wordt meer belang aan lekker gehecht:

COLCANNON

1 spitskool van circa 500 gram

500 gram aardappels

2 preien

300 milliliter room

100 gram boter

nootmuskaat

zout, peper

Snijd de kool in dunne slierten. Snijd de schoongemaakte prei in ringen. Kook de prei in de room op een niet te hoog vuur gaar. Kook de aardappels en de kool in aparte pannen gaar. Giet aardappels en kool af. Stamp de aardappels fijn. Schep de kool, de aardappelpuree en de prei met room door elkaar en breng het mengsel op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat. Doe de colcannon in een schaal. Serveer de gesmolten boter er apart bij.

    • Anne Scheepmaker