Hoogovens-druppel

“Hoogovens Industriële Toelevering streeft naar een belangrijke positie als industriëel toeleverancier,” staat in het laatste jaarverslag uit IJmuiden.

Trots presenteerde het bedrijf nieuwe aangekochte ondernemingen en forse investeringen in deze divisie. Deze week klonk uit IJmuiden: “Hoort niet tot de kerntaken”. Hoogovens zal zes bedrijven verkopen. De reden moet gezocht worden bij huisbankier ABN Amro. De bank ziet zijn zekerheden wegsmelten. De zes ex-Hoogovens-'parels' leveren tussen de dertig en zestig miljoen gulden op. Een druppel op de gloeiende plaat: Hoogovens had eind vorig jaar ruim 5 miljard gulden aan schulden. De afgestoten bedrijven komen niet bij wildvreemden terecht. Spreekbuis voor de groep kopers is Albif, een volledige ABN Amro-dochter. De andere kopers zijn NPM (13,5 procent van de bank), Alpinvest (49,5 procent. De drie kopers zijn daarmee voor gemiddeld 54 procent in handen van de bank.