Georgische rebellen stuiten regeringsleger

TBILISI, 29 OKT. Bij een verrassend tegenoffensief hebben Georgische rebellen gisteren in het westen van Georgië een eind gemaakt aan de snelle opmars van het regeringsleger. Ze sloegen een aanval op hun hoofdkwartier, de stad Zoegdidi, af en heroverden het stadje Chobi, dat ze 24 uur eerder aan het regeringsleger hadden moeten afstaan.

Vandaag meldden regeringswoordvoerders dat Chobi door het leger is heroverd, maar die melding kon niet worden bevestigd.

Het Georgische leger was er in één week in geslaagd de rebellen, aanhangers van de vroegere president Gamsachoerdia, te verdrijven uit vrijwel het hele gebied dat ze eerder hadden veroverd. Al donderdag werd de rebellen in Zoegdidi een ultimatum gesteld waarin hun de keus werd gegeven tussen overgave en “liquidatie” en gisterochtend werd vanuit Tbilisi zelfs gemeld dat Zviad Gamsachoerdia zich opmaakte om Georgië te ontvluchten.

Later gisteren echter sloegen de 'zviadisten' terug, volgens woordvoerders in Tbilisi met behulp van Abchazische militairen, die er eerder in zijn geslaagd het Georgische regeringsleger uit Abchazië te verdrijven. Volgens de woordvoerder zijn honderden Abchaziërs aan de kant van de 'zviadisten' ingezet en zijn in het gebied ook Abchazische tanks waargenomen. Het Russische persbureau Interfax meldde uit het strijdgebied dat mannelijke inwoners van Zoegdidi werden gedwongen aan de kant van de rebellen mee te vechten en dat de regeringstroepen werden verzwakt door guerrilla-achtige aanvallen achter de frontlijn.

De Georgische staatstelevisie meldde gisteren dat de aanhangers van Gamsachoerdia drie gevangengenomen officieren, onder wie de bevelhebber van de Georgische luchtmacht, generaal-majoor Zoerab Nairasjvili, hebben gefolterd en vermoord. De drie werden gevangengenomen toen ze onlangs met de rebellen wilden onderhandelen over een gevangenenruil. De drie lijken werden volgens de televisie door regeringssoldaten aangetroffen toen ze het dorp Abasja veroverden. (Reuter, AP)