Elvis-kookboek

David Adler: The Life and Cuisine of Elvis Presley. Uitg. Crown, 159 blz. Prijs ƒ 36,15.

Beboter een Italiaans brood en zet het in een niet te warme oven. Bak een pond bacon knapperig en dep het vet weg met keukenpapier. Neem het brood uit de oven, snij het doormidden en hol het uit. Vul de helften met pindakaas en druivenjam naar smaak en voeg de bacon toe. 'Close the loaf. Savor.'

'Fool's Gold Loaf', het favoriete tussendoortje van de koning van de rock 'n' roll, is een van de zeventig recepten die zijn opgenomen in The Life and Cuisine of Elvis Presley. In dit vrolijk vormgegeven kookboek beschrijft de Newyorkse journalist David Adler het leven van Elvis Presley aan de hand van zijn eetgewoonten. Elvis was wat hij at, is de boodschap; voedsel beheerste zijn leven, van de erwtepap en de gebraden eekhoorn van zijn armeluisjeugd in Tupelo tot de varkenspootjes en bananepudding van zijn laatste jaren in Graceland. Adlers vermakelijke, zonder ironie opgeschreven naspeuringen - hij praatte met cafetariahouders, militaire fourageurs en persoonlijke koks van Elvis - schetsen het beeld van een gargantueske eter die kon genieten van kilo's pizza en boodschappenwagentjes vol zoetigheid, maar die bleef hunkeren naar de eenvoudige gerechten die zijn moeder ooit voor hem klaarmaakte.

'Elvis cuisine is Southern food raised to baroque new heights,' schrijft Adler, en de recepten die hij heeft verzameld bewijzen het. Gelatinepudding in warme 7-Up, kaaspizza met barbecuevlees, hamburger met pickles en piment, chocoladeshake, gehaktbrood, spektaart - gastronomisch correct is het allemaal niet, maar voor de Holle Bolle Gijs van Graceland was het een levensvervulling. Het is dan ook ironisch dat hij in augustus 1977 stierf na een week rigoureus vasten - honderdtwintig kilo zwaar.

    • Pieter Steinz