Drie buurlanden bieden Burundi troepenmacht aan

BUJUMBURA, 29 OKT. Drie Afrikaanse landen zijn bereid troepen te sturen naar Burundi om de regering te helpen, die te kampen heeft met etnische strijd na een mislukte staatsgreep.

“Er is dringend behoefte aan een strijdmacht om de stammenoorlog op het platteland van Burundi te beëindigen en vertrouwen en veiligheid in dat land te herstellen”, aldus een communiqué van de premiers van Rwanda, Zaïre en Tanzania na een topconferentie in Kigali (Rwanda). Voorwaarde is volgens hen wel dat zo'n missie zich voltrekt onder auspiciën van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). Eerder zei een hoge functionaris van de Verenigde Naties dat de VN geén vredesmacht zouden sturen, “gelet op onze ervaring in Somalië”.

De premier van Burundi, Sylvie Kinigi, zei gisteren dat Burundi als natie kan instorten tenzij de internationale gemeenschap gewapenderhand een eind maakt aan het tribale geweld. Een vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis die sinds vorige week in Burundi is, zei vandaag dat in het land “een burgeroorlog van middeleeuws type” aan de gang is, die al duizenden, misschien zelfs tienduizenden doden en gewonden heeft opgeleverd. Hij sprak van “een helse spiraal van oneindige wraakoefeningen tussen de Hutu's en de Tutsi's”, de belangrijkste bevolkingsgroepen in Burundi. (Reuter, AFP)