De Semco-werknemer bepaalt zelf zijn salaris

PAG.15 DE SEMCO-FILOSOFIE

AMSTERDAM, 29 OKT. Werknemers kiezen er hun eigen chef, bepalen zelf hun salaris en mogen net zo vroeg of laat komen als ze willen. Plaats van handeling: het machinebedrijf Semco in Sao Paulo. Directeur Ricardo Semler veranderde zijn bedrijf in enkele jaren tijd van een traditioneel geleide onderneming (straf voor te laat komen, iedereen verplicht in pak) tot een bedrijf-zonder-leiding. Semlers filosofie: als je creatieve werknemers wilt, verstik ze dan niet in een keurslijf van regels.

Misbruik van alle vrijheden komt nauwelijks voor, aldus Semler, die zijn wederwaardigheden vastlegde in een boek, Semco-stijl geheten. “Hooguit 2 tot 3 procent van mijn werknemers voert niets uit als ze thuiswerken. En niemand vraagt een absurd salaris want iedereen weet wat de ander verdient.” Computers zijn ook afgeschaft bij Semco, dat belet de werknemer maar om zelf na te denken, vindt de directeur. Net als secretaresses en receptionistes. “Waarom zou iemand niet zelf een afspraak kunnen maken of zijn gast ontvangen?”

Democratie is een belangrijk woord binnen de muren van Semco, waar, aldus de directeur, de winst in tien jaar is vervijfvoudigd. Als er een nieuwe lokatie voor een fabriek moet worden gevonden, wordt het personeel in bussen geladen en gaat men gezamenlijk op zoek naar de meest geschikte plek. Stakingen worden in opperste harmonie geregeld, volgens Semler.

De directeur volgt zijn bedrijf tegenwoordig op enige afstand. Twee maanden per jaar is hij op reis. “Nee, ik laat geen nummer achter en ik bel ook niet op.”