Damrak pakt weer record na eerdere dalingen koersen

AMSTERDAM, 29 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben de aandelenkoersen vanmorgen opnieuw een hoogterecord gevestigd. Het nieuwe hoogste-punt-aller-tijden is gevolgd op de koersdalingen die de beurs deze week liet zien na de recente records.

AMSTERDAM De koersen werden vanmorgen op de volgens handelaren 'hectische' beurs vooral opgejaagd door de vraag van de optiebeurs. Fondsen waarin ook optiehandel bestaat klommen omhoog. Een sterke impuls ging ook uit van de beurs in Wall Street, die gisteren weer op een record sloot. Instituten durven hun stukken nauwelijks te verkopen zodat er gebrek aan materiaal is. De zwakkere dollar (ruim een cent lager) werd door de positieve signalen gecompenseerd en remde alleen dollargevoelige fondsen af in hun stijging.

De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen brak door de grens van 387 punten en noteerde als hoogste 387,70 punten, ruim een punt hoger dan het 'oude' record van afgelopen dinsdag op 386,03 punten. Rondom het middaguur stond de EOE op 387,17 punten en konden handelaren nog niet zeggen of de index verder zou doorstomen naar de 390 punten of zou wegzakken in de traditionale vrijdagmiddag-lethargie.

De uitgevers lagen weer goed in de markt. VNU noteerde 2,90 gulden beter op 149,20 gulden, Wolters Kluwer 1,70 op 112,60 gulden en Elsevier 1,70 gulden hoger op 157,20 gulden.

KLM was 1,10 gulden in herstel op 41,50 gulden na de lichte achteruitgang van gisteren op grond van berichten dat het met Alcazar niet goed loopt. Ondanks het verlies in het derde kwartaal steeg DSM in de algemene euforie met 20 cent tot 103 gulden. De samenwerking met Gist-Brocades (gulden erbij op 51,10 gulden) had daarop geen invloed, meenden handelaren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel van gisteren weten af te sluiten met een record. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen sloot op 3687,86 punten en dat is 23,20 punten meer dan op woensdag. Het vorige record, 3673,61 punten, dateert van 25 oktober.

De handel ging zeer voortvarend van start, wat resulteerde in een maximale stijging van de dag van 43 punten voor de beursindex. Hierbij werd voor het eerst de 3700-grens doorbroken. De gang van zaken werd in hoge mate bepaald door Eastman Kodak. Dit fonds beleefde een forse koersstijging na de mededeling op woensdag dat Fischer van Motorola is aangetrokken als nieuwe topman. Verder liep General Motors goed, omdat het derde-kwartaalverlies kleiner uitviel dan was verwacht. Ook de bekendmaking dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan werd aangenomen, deed de aandelenkoersen goed.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio wist zich vanmorgen gedeeltelijk te herstellen van de koersverliezen op de voorgaande dagen. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 223,52 punten tot 19.702,97, een winst van 1,2 procent. Handelaren schreven dit onder meer toe een speculatie over een verlaging van de rente.