Colombia erkent Cuba na twaalf jaar

BOGOTÀ, 28 OKT. Na een onderbreking van twaalf jaar zal Colombia zijn diplomatieke betrekkingen met Cuba volledig herstellen.

Officiële woordvoerders in Bogotà benadrukten gisteren dat het herstel geen goedkeuring betekent voor het communistische bewind in Cuba, maar voortvloeit uit de Cubaanse beslissing om de hulp aan Colombiaanse rebellen te staken. De maatregel komt drie maanden na een bezoek van de Cubaanse president, Fidel Castro, aan Colombia.

Colombia verbrak de relaties in 1981 omdat Cuba wapens zou leveren aan de guerrillabeweging M-19, die thans een legale politieke partij is. Colombia kent nog enkele andere guerrillagroeperingen, zoals de communistische FARC, de in de illegaliteit gebleven facties van de ELP en met name de op Cuba georiënteerde ELN. Hoewel de FARC en de ELN de afgelopen maanden hun offensief hebben opgevoerd, zei de Colombiaanse minister van buitenlandse zaken Noemi Sanin de Rubio er van overtuigd te zijn dat Cuba de guerrilla thans niet langer steunt. (Reuter)