Bij strijd tussen moslims in Bihac 20 doden

ZAGREB/SARAJEVO, 29 OKT. Bij gevechten tussen het Bosnische (moslim-)leger en moslim-'autonomisten' in de enclave Bihac zijn gisteren dertien, volgens een VN-woordvoerder in Zagreb zelfs twintig mensen gedood.

Het waren de ernstigste gevechten sinds eind september de enclave de eigen autonomie binnen de republiek Bosnië uitriep.

Sindsdien heeft het Vijfde Legerkorps, loyaal aan het centrale gezag in Sarajevo, getracht gewapenderhand een eind te maken aan het bewind van de 'president' van de enclave, Fikret Abdic, voormalig lid van het Bosnische staatspresidium. Terwijl Abdic, tot woede van Sarajevo, afzonderlijke vredesakkoorden sloot met de Bosnische Kroaten en de Bosnische Serviërs, is het Vijfde Legerkorps er in de enclave zelf in geslaagd Abdic' troepen terug te dringen op een klein gebied rond zijn bolwerk Velika Kladusa in het noorden. Bij de gevechten zijn tot gisteren twaalf en volgens sommige bronnen in totaal rond vijftig doden gevallen.

Volgens de VN-woordvoerder vielen eenheden van het Vijfde Legerkorps gisterochtend stellingen van Abdic' aanhangers bij Skokovi aan, tussen de steden Cazin en Velika Kladusa. Radio-Zagreb meldde tevens gevechten bij de dorpen Johovica en Todorovici. De drie plaatsen zijn al eerder het toneel geweest van zware gevechten. Bij de gevechten vielen gisteren volgens de VN-woordvoerder twintig doden, volgens ZBIA, het persbureau van de 'autonome provincie West-Bosnië', dertien. Over de afloop van de strijd werd niet bericht.

In het vorige week door de Bosnische Kroaten ingenomen en vervolgens geheel verwoeste dorp Stupni Do in Centraal-Bosnië hebben VN-onderzoekers gisteren opnieuw een aantal lijken gevonden van dorpelingen die door de Kroaten zijn vermoord. De lichamen werden in verkoolde staat aangetroffen in de restanten van afgebrande huizen. Voor zover op het ogenblik vaststaat zijn in het dorp 25 mensen vermoord. De mogelijkheid dat meer moslim-inwoners om het leven zijn gebracht, wordt niet uitgesloten. Volgens de VN-onderzoekers gaat het bij de slachtoffers om mannen, vrouwen en kinderen.

In een verklaring heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren het bloedbad in Stupni Do veroordeeld en bestempeld als een “oorlogsmisdaad” waarvan de daders berecht moeten worden. Ook de Veiligheidsraad van de VN veroordeelde het bloedbad gisteravond.

De Bosnische Kroaten hebben tot gisteren alle verantwoordelijkheid voor het bloedbad van de hand gewezen. Gisteren zei Veso Vegar, een woordvoerder van de Bosnischen Kroaten, dat “extremisten” mogelijk de hand hebben gehad in de gebeurtenissen in Stupni Do.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel inwoners het bloedbad hebben overleefd en waar ze zich bevinden. Volgens VN-woordvoerders worden er 225 tot 250 inwoners vermist. Ze nemen aan dat zij, voor zover ze niet zijn gevlucht en zich nog ergens in de heuvels schuilhouden, door de Kroaten zijn weggevoerd, maar onduidelijk is waarheen. (Reuter, AP)