AG komt met claimemissie voor Fortis

UTRECHT, 29 OKT. De Belgische bank AG Groep komt met een claimemissie van ongeveer vier miljoen aandelen om het kapitaal in Fortis, waarvan AG Groep en Amev de moedermaatschappijen zijn, te verhogen. Van de opbrengst wordt 7,5 miljard Belgische frank ( 386 miljoen gulden) gebruikt voor de financiering van het pakket van 49,9 procent dat Fortis in de Belgische bank/verzekeraar ASLK heeft verworven.

De aankoop van het pakket ASLK kost in totaal 34,93 miljard frank (1,8 miljard gulden). Amev zal daartoe eveneens een bedrag van 7,5 miljard frank op tafel leggen, afkomstig uit eigen middelen. Amev maakt daarbij gebruik van het bedrag dat de AG Groep eind dit jaar zal betalen voor het terugkopen van de eerste tranche preferente aandelen AG 1990 (Nederland). Die transactie levert 1 miljard frank op tegen een vaste koers (55,3 miljoen gulden).

De Fortis-bedrijven verschaffen de overige 19,93 miljard frank (1,03 miljard gulden) die voor het belang in ASLK nodig is. Dat bedrag is afkomstig van de verkoop van aandelen Generale Bank en Bank Brussel Lambert die eerder dit jaar waren verworven.

De bestaande aandeelhouders van de AG Groep krijgen twee nieuwe aandelen tegen 15 bestaande. De prijs van uitgifte wordt bepaald op 22 november op basis van het gemiddelde van de laatste beurskoersen. Een aandeel AG noteerde woensdag op de Brusselse beurs 2390 frank (123 gulden), waardoor de minimale kapitaalvergroting boven de 10 miljard frank (518 miljoen gulden) kan uitkomen.

De belangrijkste aandeelhouders van de AG Groep hebben er mee ingestemd de uitoefening van hun rechten te beperken tot ongeveer 70 procent van de emissie.