Weer nieuwe arrestaties in Italiaanse corruptiezaken

ROME, 28 OKT. De managing director van het Italiaanse telefoonbedrijf SIP is vanmorgen gearresteerd op verdenking van corruptie en het afleggen van valse verklaringen tegenover de justitie. Drie andere mensen zijn gelijk met hem opgepakt.

De 49-jarige Alfonso Gamberale is in Rome gearresteerd op last van de Napolitaanse justitie. De andere arrestaties zijn gedaan in Napels en omgeving. De arrestanten zijn Salvatore Arnese, regionaal afgevaardigde voor de socialistische partij in de regio Campania; Paolo Di Feo, eigenaar van een bedrijf uit Caserta dat werkzaamheden verricht voor de Italiaanse telefoondienst; en de commerciële directeur van dit bedrijf.

Niet bekend

In een ander corruptie-onderzoek zijn vanmorgen in Rome twee leden van het Instituut voor buitenlandse handel gearresteerd: Marcello Inghilese, de directeur van het instituut, en Giovanbattista Peruzzi, de verantwoordelijke voor Noord-Amerika. Zij worden verdacht van van corruptie bij een Italiaanse tentoonstelling in 1989 in Florida.

In Milaan is vanmorgen een eerste proces begonnen in de grootste corruptie-affaire tot nu toe, de zaak Enimont. Dit was de mislukte joint venture tussen het chemische bedrijf Montedison, onderdeel van de Ferruzzi-groep, en de staatsholding Eni. Vermoed wordt dat hierbij voor 180 miljoen gulden aan smeergeld is betaald.

Een hoofdverdachte in deze affaire is de financier Sergio Cusani. Hij was financieel adviseur van de president van de Ferruzzi-groep, Raul Gardini, die deze zomer zelfmoord heeft gepleegd vlak voordat hij zou worden gearresteerd. Cusani had om een snel proces gevraagd en heeft aangekondigd dat hij in de rechtszaal opening van zaken zal geven. Daarom is er met veel spanning uitgeken naar dit proces Maar bij de opening vanmorgen was Cusani afwezig. Zijn advocaat zei dat de reden daarvoor was dat het begin van het proces voornamelijk om procedurele zaken ging, en beloofde “vuurwerk” vanaf het moment dat zijn cliënt verklaringen gaat afleggen in de rechtszaal.