WAPENLEVERANTIES

NRC Handelsblad meldt op 26 oktober dat Nederland in 1973 wapens heeft geleverd aan Israel, wat voor de Arabische landen de aanleiding was van de olieboycot.

Vliegtuigspotters weten al sinds 1973 van deze leveranteis, want tijdens de Grote Verzoendag-oorlog (6-24 oktober 1973) landden op de vliegbasis Gilze-Rijen enkele Boeing 707 transportvliegtuigen in de kleuren van El Al. Deze toestellen naderden de basis over civiele vliegroutes op grote hoogte en kwamen in een kurketrekkerbeweging naar beneden waarna de Boeings werden beladen en op dezefde wijze weer - op grote hoogte - vertrokken. Eerder waren de Israeliërs ook tijdens de Zesdaagse oorlog (5 - 11 juni 1967) via Gilze-Rijen bevoorraad. Toen betrof het C-97 Stratocruisers die zelfs gewoon de roundels van de Israelische luchtmacht droegen. Foto's genomen op Gilze Rijen van deze laatste toestellen zijn destijds overigens gewoon in een Nederlands luchtvaarttijdschrift gepubliceerd.

    • Jonathan Verschuuren