Voetbalbond Irak bespeurt complot

MANAMA, 28 OKT. De autoriteiten in Bagdad hebben gisteren de Verenigde Staten er van beschuldigd, in samenwerking met de FIFA, een complot te hebben gesmeed om te voorkomen dat Irak de eindronde van het WK voetbal haalt.

De Iraakse voetbalbond FIF, voorgezeten door Ouda Hussein, de oudste zoon van staatshoofd Sadam Hussein, kwam tijdens een spoedberaad tot die conclusie. Aanleiding was de schorsing van de Irakeze aanvaller Jaafar. “Die beslissing, gevoegd bij de reeks van sancties tegen Irak al eerder tijdens het Aziatische kwalificatietoernooi in Doha, is onderdeel van een weloverwogen, door de Verenigde Staten uitgedokterd plan onze nationale ploeg te verhinderen naar Amerika te gaan”, stelde Hussein jr. in zijn verklaring die op de Iraakse televisie werd voorgelezen.

Ed Best, vice-voorzitter van het organisatiecomité, wees de de verdachtmakingen van de hand. “We behandelen Irak op dezelfde manier als elk ander land.” Best noemde de Iraakse voetbalfans “goede supporters” en zei dat organisatie van het WK '94 “de aanbevelingen van de FIFA zal respecteren” om zowel officials als aanhang van de Iraakse selectie toe te laten tot de Verenigde Staten. (AFP)