VAKANTIESPREIDING

Dat de huidige vakantiespreiding door Anton van Hooff (NRC Handelsblad, 21 oktober) wordt gezien als een triomf van de reisindustrie, moet gezien worden als een geschiedkundige dwaling van deze docent oude geschiedenis. Noch Center Parcs, noch Martin Air zijn debet aan deze ontwikkelingen.

De pogingen tot spreiding van de vakanties dienen zowel de vakantiegangers als de aanbieders van vakantietransport en -accommodatie. Wanneer alle schoolvakanties tegelijkertijd zouden losbarsten zou dat met voorspelbare zekerheid leiden tot een zodanige verkeerscongestie dat de volle vakantieperiode nodig zou zijn om deze verkeersknoop te ontwarren. Bovendien is dan de capaciteit van de campings, bungalowparken, stranden en attractieparken volstrekt ontoereikend om een dergelijk massaal vakantieaanbod te kunnen verwerken. De verlenging van het vakantieseizoen die door de vakantiespreiding is ontstaan dient in de eerste plaats het belang van de vakantieganger: betere mogelijkheden om gebruik te maken van het brede aanbod van de toeristische industrie. Ook valt niet goed in te zien waarom deze vakantiespreiding een bedreiging is voor de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Zo zijn er nog wel wat omstandigheden te noemen die de kwaliteit van het onderwijs aanzienlijk meer bedreigen.

Ook Martin Air mag niet verweten worden het Nederlandse onderwijssysteem te ontkrachten door voor door-de-weekse vluchten een lager tarief te vragen. Dat heeft simpelweg te maken met de aloude "wet' van vraag en aanbod.

Ook Center Parcs kan niet verdacht worden van een onderwijs ondermijnende strategie. De bezettingspercentages van deze baanbrekende vakantieparken liggen op een dusdanig hoog niveau dat meer vakantiespreiding nauwelijk een nog beter resultaat zou opleveren. Dat geldt voor zowel de midweek- als de weekendarrangementen en wel gemiddeld voor alle seizoenen.

Van Hooff overdrijft met zijn vrees dat dit jaar zelfs de kerstvakanties niet meer gelijk zouden vallen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme levert informatie waaruit duidelijk blijkt dat voor dit schooljaar de kerstvakantie en de meivakantie voor alle regio's gelijktijdig zijn.

    • Drs. Ben van Hest