Unieke oude tekening van Nagasaki toch geveild

AMSTERDAM, 28 OKT. Een zeldzame 17de-eeuwse tekening van Nagasaki, waarvan het ministerie van WVC aanvankelijk de verkoop wilde verhinderen, is gisteravond bij Sotheby's in Amsterdam alsnog geveild voor 132.250 gulden. Dat heeft het veilinghuis bekendgemaakt.

De tekening, die de baai en de stad van Nagasaki laat zien, zou in mei dit jaar al onder de hamer komen in Amsterdam. Maar vlak voordat de zeldzame afbeelding aan bod zou komen, stak minister D'Ancona (WVC) een stokje voor de verkoop. Zij plaatste de kaart op de Lijst behorende bij de Wet tot Behoud van Cultuurbezit, waardoor verkoop wordt uitgesloten.

Onder druk van Sotheby's echter, moest de minister terugkomen op haar besluit, omdat deze wet bepaalt dat als de eigenaar niet langer dan dertig jaar geleden is overleden, zijn erfgenamen toestemming moeten geven voor plaatsing op de lijst. De eigenaar, die de tekening van een Japanse zakenrelatie cadeau had gekregen, was in 1979 overleden en diens erfgenamen bleken voor plaatsing op de lijst geen toestemming te hebben verleend. Daarna kon het blad gisteren alsnog ter veiling worden aangeboden. De Japanse tekening, een afbeelding van een historisch bezoek dat twee Portugese schepen in 1647 aan de Japanse havenstad brachten, blijft overigens in Nederland, in het bezit van een nieuwe particuliere verzamelaar.

Een andere belangrijke Japanse tekening, een VOC-schip vervaardigd door Araki Genkei, kwam gisteravond wél in buitenlandse handen terecht. Een Zwitserse koper kocht de afbeelding van een 18de-eeuwse koopvaardijvaarder via een telefonisch bod voor 109.250 gulden.