Topman Motorola gaat naar Kodak

NEW YORK, 28 OKT. Eastman Kodak heeft gisteren tegelijk met teleurstellende kwartaalcijfers de benoeming bekengemaakt van een nieuwe topman, George M.C. Fischer. Fischer (52), huidig topman van elektronicaproducent Motorola, is een zwaargewicht en zal ongetwijfeld het vertrouwen van investeerders kunnen winnen. Eastman-Kodak heeft dat vertrouwen hard nodig, want sinds het midden van de jaren tachtig heeft het bedrijf zo ongeveer net zoveel reorganisaties als verliesjaren doorgemaakt.

Eastman Kodak maakte over het derde kwartaal een verlies bekend van 68 miljoen dollar, inclusief 387 miljoen herstructureringskosten. Het fotochemische bedrijf uit Rochester maakte in juli het afvloeien van 10.000 werknemers bekend en de kosten daarvan zijn verwerkt in de huidige kwartaalresultaten. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 4,1 miljard dollar, nagenoeg hetzelfde als in dezelfde periode in 1992.

Omstreeks het middaguur maakte het bedrijf bekend dat de opvolger van topman Kay Whitmore in elk geval niet uit eigen kring zou komen. Dat, en de bekendgemaakte resultaten waren aanleiding voor gunstige aanbevelingen van investeringsbank Prudential. Het aandeel Eastman Kodak steeg daarom gisteren met 1 1/8 tot 59 dollar. Pas na het sluiten van de beurs kwam de aankondiging dat George Fischer de nieuwe eerste man is. De verwachting is dat het aandeel Eastman Kodak vandaag tot hoog in de 60 zal stijgen.

Fischer wordt per 1 december voorzitter van de raad van bestuur, chief executive officer en president van Eastman Kodak. De bekendmaking werd gedaan door de voorzitter van de sollicitatiecommissie, Roberto C. Goizueta, die in het dagelijks leven topman van Coca Cola is.

De benoeming van Fischer is een klap voor het volkomen verblufte Motorola, dat in een eerste reactie gistermiddag als enige commentaar gaf: “Dit is een onverwachte verandering.” Fischer werkte in de jaren zestig bij de Bell laboratoria van AT&T in Indianapolis. Van Fischer is bekend dat hij niet alleen genoeg ervaring heeft met consumentenprodukten ook heeft hij genoeg ervaring om een veelzijdig bedrijf te leiden. Fischer werd eerder genoemd als mogelijk opvolger van John Akers bij IBM en zag zich zelfs gedwongen dat uitdrukkelijk te ontkennen. Bij Motorola zorgt Fischer al jarenlang voor voorbeeldige omzet- en winststijgingen. De omzetten van Motorola en Kodak, dat Eastman Chemicals inmiddels heeft afgestoten, liggen allebei omstreeks de 14 miljard dollar. Fischer heeft een goede reputatie als kostenbewaker, iets wat het slechts langzaam reorganiserende Kodak hard nodig heeft.