Toenemende vrees voor afketsen fusie drukt koers KLM

AMSTERDAM, 28 OKT. De koers van KLM stond vanmorgen onder druk op de Amsterdamse effectenbeurs. Na uitlatingen van een directeur van Swissair neemt de vrees toe dat de besprekingen over de Alcazar-fusie zullen mislukken.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren over het algemeen hoger na een aanvankelijk lagere opening. Handelaren zeiden dat de verkoopgolf van gisteren was weggeëbd.

Het chemieconcern DSM, dat later vandaag kwartaalcijfers bekend zou maken, won zeven dubbeltjes op 99,70 gulden. De EOE-index, die gisteren sloot op 375,60 punten, was omstreeks het middaguur ruim drie punten hoger.

Met uitzondering van KLM noteerden alle grotere fondsen hoger, hoewel de opmars beperkt bleef tot enkele dubbeltjes. Unilever, dat gisteren al de grotendeels lagere beurs negeerde, voegde vanmorgen wederom enkele dubbeltjes aan de koers toe.

Akzo, definitief verlost van de vezelfabriek in Emmen, steeg 1,90 naar 177,80 gulden. Koninklijke Olie, ook flink betrokken bij de bedreigde chemiesector, hield het op onveranderd 197,30 gulden. Amev werd een gulden duurder op 80,80. Heineken trok 1,40 aan naar 196,60 gulden en uitgever Elsevier 2,10 gulden naar 153 gulden.

Kondor Wessels werd afgestraft voor de daling van de jaarresultaten en de verlaging van het dividend. Het bouwconcern moest de bekendmaking van deze cijfers bekopen met een koersdaling van 1,20 op 40 gulden. In de verkeerde hoek zat ook bandenfabrikant Pirelli, die 60 cent kwijtraakte op 12,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel van gisteren na een niet echt enerverende dag afgesloten met een klein verlies, voornamelijk veroorzaakt door winstnemingen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen zakte met 7,83 punten tot 3664,66 punten. Hoe dichter de index bij de 3700-grens komt, hoe meer weerstand er lijkt te ontstaan, aldus een handelaar. Er werden 278 miljoen aandelen verhandeld. Dinsdag gingen er 286 miljoen aandelen om.

Eastman Kodak bepaalde woensdag de sfeer op de beurs. Dit fonds meldde een daling van zijn kwartaalwinst, maar daar zaten de beleggers niet over in. Het was veeleer de verwachting van de winst over heel 1993 en 1994 die zorgen baarde. Het negatieve effect dat daarvan uitging was groter dan de positieve invloed die orderontvangst bij de Amerikaanse producenten van duurzame goederen had. In september bleek er 0,7 procent meer aan deze orders te zijn geplaatst dan in augustus.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vandaag in mineur als gevolg van de tegenvallende koersontwikkeling van nieuwkomer East Japan Railway Corporation. Dit, gecombineerd met de werking van automatische koopprogramma's, duwde de Nikkei-index voor 225 aandelen 359,33 punt (1,8 procent) omlaag naar 19.479,45, het laagste peil sinds 21 juni.