Staking bij Air France beëindigd

PARIJS, 28 OKT. De staking bij Air France en haar binnenlandse dochter Air Inter is officieel voorbij. Na de intrekking van het bezuinigingsplan en het ontslag van directeur Attali besloot een meerderheid van het personeel weer aan het werk te gaan. Vracht- en onderhoudsmedewerkers op de Parijse vliegvelden Orly en Roissy-Charles de Gaulle eisen echter garanties voor behoud van werk en salaris vòòr zij weer aan de slag gaan.

Het gevolg van deze verspreide acties en de ontregeling van vloot en vluchtschema's na anderhalve week staken is dat Air France nog maar een zeer beperkte hervatting van de gewone dienstregeling kan bieden. Buitenlandse maatschappijen vliegen wel normaal van en naar Parijs en andere steden in Frankrijk.

De nieuwe president-directeur van Air France, Michel Blanc, heeft de vakbonden voor begin volgende week uitgenodigd. Hij staat bekend als een man van de "sociale dialoog'. Als geestverwant van de nieuwe leider van de Franse socialisten, Michel Rocard, was hij eerder drie jaar belast met de oplossing van soortgelijke problemen bij de Parijse metro.

De minister van transport, Bernard Bosson, heeft zich gisteren voor de tweede keer in het Franse parlement moeten verantwoorden voor zijn beleid. Eergisteren gaf hij in harde bewoordingen de schuld aan de opgestapte Air France-president Bernard Attali. Zijn eigen verantwoordelijkheid voor het inmiddels ingetrokken plan heeft hij nu moeten erkennen. Volgens premier Balladur, vanmorgen in Le Figaro, ontkomt Air France niet aan ingrijpende maatregelen.

    • Marc Chavannes