Staalsanering is stap dichterbij

BRUSSEL, 28 OKT. Zeventien staalondernemingen in de EG, waaronder Hoogovens, hebben gisteren ingestemd met een financiële regeling van Brussel die een vermindering van de produktiecapaciteit met 10,5 miljoen ton staal mogelijk maakt.

Dit heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. De zogenoemde "solidariteitslening' is een essentieel onderdeel van een EG-plan om de crisis in de Europese staalindustrie op te lossen door een capacateitsvermindering met 30 miljoen ton.. De ondernemingen brengen hun capaciteit terug in ruil voor een lening van een miljard ECU. Staalbedrijven die hun capaciteit niet verminderen, nemen een deel van de kosten van sluiting van produktiecapaciteit bij de concurrentie voor hun rekening. De Europese ministerraad moet op 18 november besluiten nemen over de staalsector. Het herstructureringsplan zit nog vast op problemen met het Duitse EKO-Stahl en het Italiaanse Ilva. (AFP, Reuter)