Prijs Cinekid naar Chinese cineast

AMSTERDAM, 28 OKT. Tot slot van de zevende keer Cinekid, het festival voor jeugdfilms, is gistermiddag voor een publiek van kinderen die zich verkleed hadden als hun favoriete televisie-figuren, de Cinekid Award 1993 toegekend aan Een brief uit de hemel (Tian tang hui xin) van de Chinese cineast Wang Junzheng. De Cinekid Publieksprijs ging naar de Australiër John Tatoulis voor zijn film De zilveren hengst (The Silver Brumby). Beide films, bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, hebben vooralsnog geen Nederlandse distributeur.

De Grote Kinderkastprijs voor het beste jeugdtelevisieprogramma werd toegekend aan Idomeneo, de televisieregistratie die Ineke Houtman voor de AVRO maakte van een jeugdtheatervoorstelling van Frank Groothof naar de gelijknamige opera van W.A. Mozart. De jury gaf een eervolle vermelding aan het bijna dagelijkse NOS-kindermagazine Klokhuis. Klokhuis kreeg ook de Kleine Kinderkastprijs, een publieksprijs die wordt vergeven op basis van de stembiljetten van televisiekijkende kinderen in Nederland.

Cinekid 1993 trok 7.000 bezoekers in het Amsterdamse theater De Meervaart en 15.000 in de rest van het land. Dat is tien procent meer dan in 1992.