Personeel Akzo betaalt mee aan behoud van werk

ROTTERDAM, 28 OKT. Vakbonden en directie van Akzo's vezeldivisie hebben gisteravond een principe-akkoord bereikt waardoor het voorgenomen ontslag van 150 werknemers voorlopig van de baan is.

Onderdeel van die afspraak is dat alle werknemers van de divisie afzien van een eerder overeengekomen loonsverhoging van 1,25 procent per 1 april 1994.

De matig presterende vezeldivisie van Akzo is al geruime tijd bezig met een ingrijpende reorganisatie, die 560 arbeidsplaatsen zal kosten. De nu behouden banen maken deel uit van dat totaal. Mocht over anderhalf jaar geen nieuw werk voor de betrokken 150 werknemers zijn gevonden, dan zullen ze met behoud van salaris worden ondergebracht in een banenpool.

Driehonderd andere werknemers in Akzo's vezeldivisie wordt nieuw perspectief geboden door een overeenkomst die het Arnhemse chemieconcern gisteren sloot met het Amerikaanse Allied Signal. De verliesgevende tapijtvezelfabriek van Akzo in Emmen wordt ondergebracht in een gezamenlijke onderneming. In het nieuwe bedrijf, AlliedSignal Carpet Fibres met hoofdzetel in Emmen, krijgt Allied een fors meerderheidsbelang. De huidige 300 werknemers van Akzo in de sector tapijtgarens, van wie het grootste deel werkzaam in Emmen, behouden hun baan. De Emmense fabriek wordt sterk gemoderniseerd.

Akzo is al een jaar op zoek naar een partner voor zijn produktie van nylon vezels. Dit zorgenkind van het chemieconcern lijdt onder de huidige overcapaciteit in de markt, onder meer door het grote aanbod uit Oost-Europa. Bovendien is de Russische markt verloren gegaan en heeft Akzo problemen bij de vezelafzet in Groot-Brittannië door de devaluatie van het pond.

De fabriek in Emmen, gespecialiseerd in polyamide tapijtgarens voor kantoren, luchtvaartmaatschappijen en hotels, is al eerder ingekrompen. Het aantal personeelsleden is sinds 1991 met 200 verminderd. Akzo krijgt één zetel in de raad van commissarisssen van het nieuwe bedrijf. Hoeveel geld met de overneming is gemoeid, wordt niet bekendgemaakt, maar Akzo zal volgende week in zijn cijfers over het derde kwartaal een bijzonder last bekendmaken die het gevolg is van afschrijving van de fabriek in Emmen.

AlliedSignal (lucht- en ruimtevaart, auto-onderdelen en technische materialen, met vestigingen in veertig landen en een omzet van 22 miljard gulden in 1992) ziet winst in een combinatie met zijn tapijtvezelfabrieken die voornamelijk voor de woningmarkt produceren. Door de bundeling met de AKzo-fabriek verkrijgt het concern een sterkere positie in Europa. Nog voor het einde van dit jaar wordt de verkoopstaf van Akzo met die van Allied geïntegreerd. De overneming past ook in het streven van Allied samenwerking met BASF aan te gaan voor de produktie van nylons. Allied wil de Europese tapijtvezelproduktie in die alliantie inbrengen. Eerder deze maand maakten Allied en BASF een beginselovereenkomst bekend voor een combinatie van de Noordamerikaanse nylonactiviteiten van beide concerns, voor toepassingen in textiel en tapijten.

Allied heeft een investeringsplan opgesteld om de produktie in Emmen te moderniseren. Daarmee wordt beoogd de kosten te verlagen en de concurrentiepositie te verstevigen. Akzo behoudt een klein belang in de nieuwe onderneming “om de werkgelegenheid in Emmen te continueren en een zekere continuïteit in de markt voor tapijtvezels te behouden”, zegt een woordvoerder van het chemieconcern. “Ook het behoud van de naam Akzo in dit marktsegment is daarbij van belang.”