Milde boete voor Nederland in boteraffaire

BRUSSEL, 26 OKT. De Europese Commissie heeft Nederland vandaag een boete opgelegd van ruim 80 miljoen gulden (37,8 miljard ecu) in de zogeheten 'Nizo-boteraffaire'.

De zaak werd enkele jaren geleden aan het rollen gebracht door het toenmalige Europarlementslid Piet Dankert, de huidige staatssecretaris van buitenlandse zaken. Volgens de beschuldiging werd in Nederland tot en met 1987 boter gefabriceerd volgens een procedé dat niet in overeenstemming was met de richtlijnen van Brussel. Nederland zou daardoor ten onrechte miljarden guldens aan subsidies hebben ontvangen. Nederland heeft altijd gesteld dat het NIZO-procedé er juist toe leidde dat de EG minder hoefde uit tegeven voor de opslag van overtollige boter. Aanvankelijk wilde de Commissie een boete opleggen van ongeveer 720 miljoen gulden voor de periode 1982-1987. Maar na eindeloze onderhandelingen wilde Brussel instemmen met een verlaging tot ongeveer 110 miljoen gulden. Die boete zou dan alleen gelden voor 1987, de overtredingen in de jaren daarvoor werden verjaard verklaard. Dat de boete uiteindelijk nog lager is uitgevallen, komt mede doordat Nederland in de laatste fase van de onderhandelingen een politieke koppeling heeft gelegd met de Italiaanse melk. Italië heeft jarenlang de produktiebeperking in de zuivelsector aan zijn laars gelapt, maar kon desondanks toch rekenen op een relatief milde behandeling.