"Macht Fiat verklaart strafschoppen Juventus'; AC Milan heeft al negen maanden geen strafschop gekregen

ROME, 28 OKT. Hoeveel politiek zit er achter een strafschop? Veel, roepen de trainer en bestuursleden van AC Milan in koor, na de penalty die de grote rivaal Juventus zondagavond op voorsprong zette in het San Siro stadion. Tussen de twee Italiaanse topclubs is een felle woordenwisseling ontstaan waarin het minder gaat over voetbal dan over politiek, economie en televisie.

“Politiek gezien is Juventus steeds erg sterk geweest”, zegt trainer Fabio Capello, in een verwijzing naar de economische en politieke macht van Fiat, het bedrijf achter Juventus. Dat verklaart volgens hem waarom la Juve in de afgelopen negen wedstrijden vijf strafschoppen heeft gehad, terwijl Milan al negen maanden lang wacht op een scheidsrechter die de bal op de stip legt. Negen maanden, dat is genoeg om een kind op de wereld te zetten, zegt Adriano Galliani, de man die de dagelijkse leiding bij Milan heeft, met gespeelde wanhoop.

De repliek vanuit Turijn kwam meteen. “Als het een strafschop is, moet de scheidsrechter die geven”, zegt Giovanni Trapattoni. “En bovendien is het gewicht van Milan ook niet mis.” Juventus maakt zich al lang kwaad over de tv-uitzendingen over voetbal op de drie commerciële zenders van Silvio Berlusconi, de president van Milan. Juve-bestuurder Boniperti heeft gezegd dat Berlusconi “van zijn tv-zenders gebruik maakt om verdenkingen zonder enige grond te scheppen”. De overtredingen tegen Milan zouden extra breed worden uitgemeten, om ervoor te zorgen dat de scheidsrechters de ploeg ter compensatie van de vermeende fouten van collega's gunstig gezind zijn. De meeste bestuurders en spelers van Juventus mijden de tv-camera's van Berlusconi's zenders, wat weer tot geprikkelde reacties bij Milan-collega's leidt dat zij toch ook de journalisten van de Corriere della Sera, La Stampa en de Gazzetta delle Sport te woord staan, kranten die direct of indirect onder controle van Fiat staan.

President Chiusano van Juventus heeft de gemoederen nog verder verhit met zijn opmerking dat Milan optreedt op een arrogante manier en handelt in strijd met de geest van nieuwe soberheid die na de smeergeldschandalen over het land is gekomen. Milan heeft niet het fatsoen om geen geld uit te geven wanneer er mensen van het bedrijf moeten worden ontslagen, aldus Chiusano. De financiële armslag van Juventus is dit seizoen aanzienlijk beperkt wegens de moeilijkheden waarin de Fiat-groep verkeert. Ook Berlusconi zit diep in de schulden.

De woordenwisseling is ook een poging om krediet op te bouwen bij de scheidsrechters, een tegoed dat later in het seizoen kan worden opgenomen. Maar bij Milan is, mede door het 1-1 gelijkspel van zondag tegen Juventus, irritatie en onrust zichtbaar. Die is niet verdwenen na de Schadenfreude over de uitschakeling gisteren van Juventus in de Italiaanse beker, door een club uit de Serie B. Milan blijft in de competitie een voorsprong van een punt houden op Juventus, Boban is een redelijke vervanger van Rijkaard, Van Basten is op de weg terug, maar de ploeg draait niet zoals vroeger en zowel Berlusconi als Cappello heeft gezegd dat ze grote spijt hebben dat ze Ruud Gullit hebben laten gaan. Dat kan ze komende zondag, als Milan op bezoek gaat bij Sampdoria, nog opbreken.

Gullit is bij Sampdoria helemaal opgeleefd en heeft zijn nieuwe ploeg aangevoerd naar een gedeelde derde plaats. Hij is de grote gangmaker en staat na zijn twee goals van afgelopen zondag tegen Torino op een gedeelde eerste plaats op de lijst van topscorers, met zes doelpunten. Zowel La Stampa als La Repubblica roepen hem deze week opnieuw uit tot de beste speler van de Serie A. Bij Milan zat Gullit regelmatig op de bank en speelde hij zowel in de spits als op de rechterflank. Bij Sampdoria heeft hij zijn wedstrijdritme hervonden en krijgt hij bovendien van trainer Eriksson meer vrijheid in het veld. “Maar het belangrijkste is dat ik zonder problemen tussen de mensen leef,” zo heeft Gullit zijn wederopstanding verklaard. “Ik ga mijn huis uit zonder angst te worden belegerd. Het is af en toe heel prettig om je anoniem te voelen.”

    • Marc Leijendekker