Korbach begint te vroeg voor "zijn' effect

LEEUWARDEN, 28 OKT. Het Korbach-effect, zoals Cambuur dat nodig meent te hebben om eredivisieclub te blijven, had gisteravond tegen Ajax nog niet het gewenste effect. De trainer, die maandag door Volendam was vrijgegeven om de Friese degradatienood te verlichten, joeg wel enkele spelers tegen zich in het harnas. Dat was nog voor Cambuur simpelweg met 3-0 door Ajax werd weggezet in een duel zonder agressiviteit, zoals wel werd verwacht.

Korbach motiveert, zo heet het. Zijn werkwijze stimuleert, althans gedurende een korte tijd. Volendam riep hem vorig jaar tijdens het seizoen te hulp en werd zesde in de competitie. Dit jaar heeft het vissersdorp het wel gezien. De op en neer naar Leeuwarden pendelende Korbach mocht dan ook zonder slag of stoot naar het noorden vertrekken om daar de leemte op te vulen, die na het ontslag van Theo de Jong was ontstaan. In zijn woonplaats rest hem veel werk. “Ik denk dat we zeker één op één moeten halen uit de resterende 23 wedstrijden”, bespiegelde verdediger Spork gisteravond na de nederlaag tegen Ajax.

De Amsterdamse trainer Van Gaal had zijn spelers voorgehouden dat zij een agressief Cambuur tegenover zich zouden vinden. Maar een doelpunt van Frank Rijkaard na zeven minuten maakte de wedstrijd simpel. Zelfs het veelvuldig missen van kansen bracht Ajax niet in moeilijkheden, zeker niet nadat uitblinker Overmars elf minuten na rust het tweede doelpunt maakte. Litmanen ontnam daarna Cambuur alle illusies.

Korbach heeft zijn eerste klus geen kleur kunnen geven. Dinsdagmiddag was hij voor de groep gaan staan, gistermorgen had hij de spelers voor een extra trainingsuurtje opgeroepen. Elzinga, een vaste kracht in de ploeg, had hij zwaar aangevallen. “Het was hier zo, dat iemand, die er naast kwam te staan gelijk moord en brand schreeuwde. Nou ik zette Elzinga er naast en het was niet anders. Hij had geen zin om op de bank te zitten. Toen heb ik hem gezegd zijn contract maar in te leveren.” Winnie Haatrecht werd evenmin een plaats in de basis gegund. Spork daarentegen, die de laatste weken had moeten toekijken kreeg wel een kans. Haartrecht: “Hij kwam en zei jullie spelen. Bij Sparta heb ik ooit eens eerder meegemaakt dat een trainer werd vervangen. Dat was gekker, Hughes stond al voor de groep toen hem werd verteld, dat hij niet langer hoefde te werken. Baan kwam hem vervangen.”

De aanstelling van Korbach kwam in een week waarin hij net in Volendam flink tekeer was gegaan. “Ik had daar Steur de aanvoerdersband ontnomen. Ik wilde Pastoor. Met behulp van een tolk had ik de twee Joegoslaven duidelijk gemaakt, dat zij er voorlopig naast zouden staan. En ik had begrepen, dat Sier verkocht zou worden aan Heerenveen. Daaruit leidde ik af dat het financieel niet geweldig ging.” Om dat laatste te onderstrepen maakte Volendam ook geen enkel probleem toen Cambuur naar zijn diensten vroeg.

Bij de Friese club is de onrust groot. De accommodatie wordt over niet al te lange tijd ingrijpend verbeterd. De schrik zit er in dat die modernisering straks blijkt voor een eerste-divisieclub te zijn gedaan. Vorig jaar behaalde de club onder De Jong drie punten uit de eerste acht wedstrijden en in totaal zesentwintig punten. De twee uit elf, die nu zijn binnengehaald geven geen basis voor vertrouwen. Het bestuur haalde de transfervrije Meijer, de transfervrije Mrkela. De nu ontslagen De Jong kon weinig anders zeggen dan dat hij ze zou opstellen. De Jong had het mede moeilijk gekregen doordat een tweewekelijks verblijf in Mexico voorafgaande aan de competitie een mislukking werd. Financieel lonend op dat moment, maar sportief gezien niet, zo bleek tot nu toe.

De laatste weken leek Cambuur zich te herstellen. “Maar”, zei Spork gisteren: “Tegen Vitesse was het weer slecht. We dachten dat Bert Jacobs de nieuwe trainer zou worden, maar die heeft aan de hand van die wedstrijd ongetwijfeld gezegd dat hij er geen zin in had.”

Maandag werd de nog in Leeuwarden woonachtige Korbach benaderd. Dinsdagmiddag begon hij bij Cambuur. “De bedoeling was dat we met Ajax zouden meevoetballen, met een gezonde portie agressiviteit”, zei hij gisteravond. Ajax liet rustig spelend niet veel heel van de goede bedoelingen. Korbach: “Ik ben in een week gekomen, waarin Cambuur tegen Ajax speelt en zondag tegen PSV. Het was eenvoudiger geweest om later te komen, maar zo is het nou eenmaal. Ik heb de naam voor een schokeffect te kunnen zorgen. Ik heb elf spelers aangewezen en gezegd jullie moeten het doen. Waarom die elf, ja vraag me dat niet, gevoelsmatig koos ik voor juist die spelers. Elzinga moest op de bank. Een prof hoort dat te slikken. Mrkela heb ik gezegd, ga jij maar op de tribune zitten. Hij is hier net een dag.”