Klein misdrijf per post melden in Apeldoorn

APELDOORN, 28 OKT. Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen voortaan per post aangifte doen wanneer zij het slachtoffer zijn van "kleine misdrijven' als inbraak of diefstal. De Apeldoornse politie bezorgt vandaag huis-aan-huis zestigduizend standaard-aangifteformulieren waarmee de bevolking zich bij de politie kan melden. Wie aangifte heeft gedaan, krijgt per ommegaande een nieuw formulier toegestuurd voor de volgende fietsdiefstal, autokraak of vernieling.

Apeldoorn probeert hiermee de "aangiftebereidheid' bij de 150.000 inwoners te stimuleren en zo een beter overzicht op de kleine criminaliteit in de gemeente te krijgen, aldus een woordvoerder van de politie.

Sinds een jaar kunnen in de gemeente Apeldoorn instellingen, bedrijven en scholen al schriftelijk aangifte doen. Dillen: “Het bedrijfsleven had de neiging aan het eind van het jaar de balans op te maken en dan alle aangiften ineens te doen. Daar kunnen wij niks mee. De verspreiding van standaard-formulieren heeft ons beter inzicht in probleemgebieden gegeven en het mogelijk gemaakt op te treden.” Dit initiatief is inmiddels door zestig andere Nederlandse gemeenten gevolgd.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er 75 procent meer kleine misdrijven wordt gepleeld dan er aangiften bij de politie binnenkomen. Dillen: “We willen dat "dark number' verkleinen. De drempel om aangifte te doen is te hoog. Het kost tijd, mensen vinden het soms veel rompslomp. Maar als wij niet weten wat er gebeurt kunnen we ook niet adequaat reageren.”

Het aangifteformulier dat hieraan een eind moet maken, is ook te verkrijgen bij bibliotheken en andere openbare instellingen. Nieuwe inwoners van de gemeente krijgen er standaard één uitgereikt.

Men houdt in Apeldoorn rekening met een flinke toename van aangiften maar is niet bang voor een toename van het "papierwerk' waarover de meeste politiekorpsen klagen. “Het gaat om simpele formulieren waarvan de gegevens makkelijk in de computer kunnen worden ingevoerd. Dat is werk dat in de stille uurtjes kan gebeuren en die hebben wij hier ook.”

Overigens wijst de politie de inwoners erop dat zij een 'heterdaadje' nog steeds beter direct telefonisch bij de politie kunnen melden.