"Kandidaat kieslijst niet onderzoeken'

DEN HAAG, 28 OKT. Partijvoorzitter W. van Velzen (CDA) is tegen een verplicht antecedentenonderzoek naar kandidaten voor verkiezingen. Tijdens een spreekbeurt gisteravond in Zwartsluis zei hij dat zo'n onderzoek, dat minister Dales (binnenlandse zaken) zou hebben voorgesteld, teveel de eigen verantwoordelijkheid van partijen schaadt om pogingen tot infiltratie door criminele organisaties tegen te gaan. Gistermiddag zei Van Velzen een antecedentenonderzoek voor kandidaten op deelraadniveau in Amsterdam niet uit te sluiten, al noemde hij zo'n beslissing de primaire verantwoordelijkheid van de lokale afdeling. Voorzitter Wermuth van de Amsterdamse afdeling noemde zo'n onderzoek “niet noodzakelijk”. Volgens een woordvoerster van minister Dales heeft zij overigens geen verplicht antecedentenonderzoek voorgesteld maar een onderzoek slechts als suggestie meegegeven aan de partijvoorzitters.