Japan koopt rijst in Verenigde Staten

WASHINGTON, 28 NOV. Japan heeft bijna 15.000 ton rijst gekocht in de Verenigde Staten.

Dit heeft de Rice Millers Association bekendgemaakt. Japan ziet zich tot de import van rijst gedwongen, omdat zijn rijstoogst dit jaar de slechtste is sinds de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid rijst valt in het niet bij de ongeveer tien miljoen ton die jaarlijks in Japan wordt gegeten, maar de aankoop is opvallend, omdat Japan jarenlang zijn grenzen dicht heeft gehouden voor rijst uit het buitenland. Deze houding van Japan vormt een van de hinderpalen voor de afsluiting van de lopende ronde van het wereldhandelsoverlegd in het kader van de GATT. De Japanse premier Hosokawa heeft volgens berichten in de Japanse pers aangegeven bereid te zijn op bescheiden schaal rijst te gaan importeren als bijdrage aan een geslaagde afsluiting van de "Uruguay-ronde'. (Reuter)