HELIKOPTER

In NRC Handelsblad van 26 oktober wordt vermeld dat een van de voorgangers van de Franse helikopter AS 532 Cougar Mk. II de Super Puma is.

Dat is onjuist. De Super Puma is de naam van de civiele uitvoering van de Cougar Mk.II. In hetzelfde artikel wordt opgemerkt dat de Cougar nooit is blootgesteld aan oorlogsgeweld. Dat is slechts ten dele waar, aangezien Cougars van de Franse Landmacht zijn ingezet bij hulpverleningsacties in conflictsituaties in bijvoorbeeld Iraaks Koerdistan, Cambodja en Bosnië. Juister zou zijn geweest om te zeggen dat de concurrent van de Cougar, de Amerikaanse Sikorsky UH-60 Blackhawk, in meer en heviger oorlogssituaties is ingezet (denk aan Grenada, Panama, Irak en Somalië) en in die zin veel meer militair-operationele ervaring heeft opgedaan dan de Cougar.

    • Peter Zoetmulder