HAVENS

Het nieuwe havenschap Scheldemond (een samenvoeging van Terneuzen en Vlissingen) riep zich in NRC Handelsblad van 21 oktober uit tot tweede haven van Nederland. Volgens een woordvoerder van de provincie Zeeland heeft het havenschap die plaats van Amsterdam overgenomen. Concurrentie is uitstekend, maar dan wel op basis van de juiste gegevens.

Amsterdam is en blijft na Rotterdam de grootste haven van Nederland. Vorig jaar werden meer dan 33 miljoen ton goederen overgeslagen. Zeeland komt daar met 20 miljoen ton absoluut niet in de buurt. Vooral niet omdat de haven van Amsterdam inmiddels in het Noordzeekanaalgebied nauw samenwerkt met de havens van Beverwijk, Velsen en Zaanstad. Samen goed voor een jaarlijkse overslag van 50 miljoen ton.

Jammer voor Zeeland, maar Amsterdam in casu het Amsterdams Noordzeekanaalgebied is en blijft nog steeds het tweede havengebied van ons land. Maar het moet gezegd: concurrentie houdt ons wakker.

    • Drs. M. C. Rodenburg
    • Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam