Haarlem boos over opvang 580 Bosniërs

HAARLEM, 28 OKT. De gemeente Haarlem heeft met “zorg en verbazing” gereageerd op het voornemen van het ministerie van WVC om 580 Bosnische vluchtelingen uit de Ripperdakazerne te verhuizen naar hotels en pensions in de regio. Dat zegt de Haarlemse wethouder G. Roseboom (CDA) van volkshuisvesting. WVC wil in de voormalige kazerne zes- tot achthonderd asielzoekers plaatsen.

De Bosnische vluchtelingen zitten sinds vorig jaar in het Tijdelijk Opvangcentrum (TOC) in Haarlem. De gemeente en hulpverleningsorganisaties zijn een paar weken geleden gestart met een project voor onderwijs en werk voor de Bosnische vluchtelingen. Door de spreiding in de regio die WVC voor ogen heeft, vreest Roseboom dat aan dit project een einde moet komen. “Sommigen van de Bosniërs komen op een afstand van zo'n zestig kilometer van Haarlem terecht. Dat is te ver voor dit project.”

Haarlem zal WVC verzoeken de vluchtelingen dichter bij de stad te plaatsen. Volgens Roseboom zal de huisvesting voor sommige Bosniërs echter niet slecht uitkomen. “De woonsituatie zal voor een aantal mensen in een hotel of pension zeker verbeteren.”

Het ministerie van WVC kampt met een groot gebrek aan opvangruimte voor asielzoekers. Per week melden zich ongeveer vijftienhonderd asielzoekers in Nederland. De bestaande opvangcentra zitten vol. De asielzoekers in de Ripperdakazerne zullen daar ongeveer een maand mogen blijven.