Griekenland zet 2100 Albanezen grens over; Tirana is "verbijsterd'

TIRANA, 28 OKT. De nieuwe Griekse regering heeft dinsdag 2.100 illegale Albanezen de grens overgezet - een actie die in Albanië tot “verbijstering” heeft geleid.

De massadeportatie wordt in Tirana in verband gebracht met een conflict over de behandeling van de Griekse minderheid in Albanië, dat eerder deze week de Griekse regering ertoe bracht haar ambassadeur uit Tirana en haar consul-generaal uit Gjirokastër in het zuiden van Albanië terug te roepen. Volgens de Albanezen is de massadeportatie een wraakactie van Athene.

Eerder dit jaar ging de vorige Griekse regering na een soortgelijk conflict - over de uitwijzing van een Griekse priester die zich volgens Tirana aan separatistische propaganda schuldig had gemaakt - over tot een vergelijkbare actie. Twintigduizend Albanezen, in de meeste gevallen gastarbeiders op zoek naar werk in Griekenland, werden daarbij opgepakt en de grens overgezet.

Die massale uitwijzing is sindsdien door de Griekse autoriteiten voortgezet; dagelijks zijn gemiddeld vier- tot zeshonderd Albanezen uitgewezen.

Dinsdag waren het er echter 2.100. In Tirana wordt een verband gezien tussen deze actie en berichten als zouden in een door etnische Grieken bewoond dorp in het zuiden van Albanië betogers door de politie zijn aangevallen toen ze protesteerden tegen de sluiting van een Griekstalige school - berichten, die door de Albanese regering zijn tegengesproken.

“We zijn verbijsterd over de massadeportatie”, zo zei gisteren de Albanese regeringswoordvoerder Ramazan Hysa. “We verwachtten van de nieuwe Griekse regering een ander soort logica, maar ze treedt in de voetsporen van de regering-Mitsotakis.” Voor de actie is volgens de Albanezen van Griekse kant geen verklaring gegeven. Gisteren is de massale uitwijzing van illegale Albanezen voortgezet; hoeveel mensen daarbij de grens zijn overgezet is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de politie van Gjirokastër ging het bij de dinsdag over de grens gezette Albanezen niet in alle gevallen om illegalen. Een aantal mensen zou hebben beschikt over geldige verblijfspapieren. (Reuter, AFP)