Garnalenvissers stoppen met actie

HARLINGEN, 28 OKT. De staking van garnalenvissers in Harlingen, Zoutkamp en Lauwersoog is afgelopen. Op de stakingsleiders na zijn de meeste vissers weer op zee. Dit heeft initiatiefnemer Derk Jonk vandaag bekendgemaakt.

Volgens Jonk heeft de actie een gunstige invloed gehad op de prijsvorming, maar is de kartelvorming in de handel niet doorbroken. “De vissers zijn niet langer aan de kant te houden omdat met name de buitenvloot van Lauwersoog niet solidair was met de actie. We konden ze er niet bij krijgen. Daarmee is het heel moeilijk voor de Waddenvissers om te blijven liggen.”

De inzet van de actie die maandag spontaan begon op onder meer het initiatief van Jonk is daarmee voor de Harlinger visser niet mislukt. “We wilden niet uitvaren voor een kiloprijs beneden de vijf gulden. Vorige week heb ik vier gulden zestig voor een kilo gekregen. Maandag kreeg ik er al zeventig cent meer voor, maar dat was dan ook een partij van goede kwaliteit.”

Met de staking zou de kartelvorming dinsdag te doorbreken zijn geweest, meent Jonk, toen 90 procent van de noordelijke vissers aan de kant lag. Maar al snel bleek dat in deze tijd van het jaar de verdiensten zo goed zijn dat de stakingsbereidheid als sneeuw voor de zon is verdwenen.

Overigens gaat de landelijke actievergadering van Nederlandse garnalenvissers in Harlingen zaterdag gewoon door.