Franse helikopter is politieke keuze

DEN HAAG, 28 OKT. Staatssecretaris Frinking van Defensie heeft pas op 5 oktober besloten om voor meer dan 400 miljoen gulden 17 Franse transporthelikopters aan te schaffen. Dat besluit kon niet eerder vallen omdat Defensie nog met de leveranciers in de Verenigde Staten en Frankrijk onderhandelde, zo zei Frinking gisteren in de Tweede Kamer.

De geruchten dat hij al in juni een besluit had genomen noemde hij onjuist omdat de onderhandelingen over de voorwaarden tot levering met de twee fabrikanten van de Black Hawk en de Franse Cougar toen nog niet waren begonnen. Die vonden in september plaats.

Frinking gaf toe dat aan de aanschaf van de helikopters een politiek besluit ten grondslag had gelegen. Hij hield de Kamer voor dat zowel de Black Hawk als de Cougar goede kwaliteiten hadden. Uiteindelijk werd voor de Franse Cougar gekozen omdat het pakket compensatieorders volgens Economische Zaken beter. Bovendien is Defensie een voorstander van een "Europese defensie-identiteit'.

Om tot standaardisering van materieel te komen was het volgens Frinking ook goed om voor der Cougar te kiezen. Op den duur zullen de Cougars door fabrikant Eurocopter worden teruggekocht om Nederland in de gelegenheid te stellen de nieuw ontwikkelde NH-90 helikopter aan te schaffen. Aan dat laatste project heeft Nederland al meer dan 400 miljoen gulen bijgedragen. De NH-90 komt vanaf 2003 op de markt.

De Kamer nam nog geen besluit over de aanschaf van zes Chinook zware transporthelikopters van de Amerikaanse leverancier Boeing. Hiermee is een bedrag van 364 miljoen gulden gemoeid. Enkele fracties hebben Frinking om meer informatie gevraagd over de Chinook.