Foto: AMSTERDAM - Op de vandaag geopende MotoRai ...

Foto: AMSTERDAM - Op de vandaag geopende MotoRai is de nieuwe Kawasaki ZX-9R Ninja een van de noviteiten. Met veel rook en licht verrijst de motor op gezette tijden uit zijn krat. De Ninja - een viercilinder van 900 cc - heeft een vermogen van 139 pk.

De meeste grote motorfabrikanten hebben nu een of meer modellen die meer dan 100 pk produceren. Daar zal vermoedelijk binnen afzienbare tijd een einde aan komen. De EG-landen zijn van plan motorfietsen van meer dan 100 pk te weren. Achtergrond van deze maatregel is de stijging van het aantal ongevallen. In vijf jaar tijd steeg in Nederland het aantal doden onder motorrijders met 50 procent. Volgens RAI-woordvoerder Bierens zijn er echter geen onderzoeksresultaten, waaruit valt af te leiden dat motoren met een hoog vermogen vaker bij ongevallen betrokken zijn. De stijging van het aantal motorrijders is volgens hem een veel belangrijker factor. Bierens pleit voor verbetering van de infrastructuur. Steenslag, op het wegdek geplakte pijlen en strepen, vangrails, en in de weg gefreesde groeven zijn voor motorrijders zeer gevaarlijk, aldus de RAI-man. (Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)