Feyenoord redt punt met een omstreden doelpunt van Obiku

VENLO, 28 OKT. Feyenoord voetbalt een kampioen onwaardig, maar is ook in de elfde speelronde ongeslagen gebleven. Met scheidsrechter Van der Ende en zijn hulpjes langs de lijn op de hand van de Rotterdammers, behaalde de titelhouder na negen zeges het tweede gelijke spel. Op de 2-2 bij Ajax afgelopen zondag, volgde gisteravond een 1-1 gelijkspel bij VVV in Venlo, vorig jaar kampioen van de eerste divisie.

Trainer Frans Körver van VVV, dat zijn laatste thuiswedstrijd met 7-1 verloor van MVV, had zo zijn eigen gedachten over de gelijkmaker van Feyenoord. “Minstens twee meter buitenspel”, vond hij van de positie van Obiku op het moment dat Gorré zijn pass verzond. “We stonden met 1-0 voor en Feyenoord was niet in staat een normale goal te maken.” Een schande, vond Körver het uitblijven van het vlagsignaal door grensrechter Bout.

De Limburger bracht nog een moment in een herinnering. Het was ruim een kwartier na rust, toen de voor Graef ingevallen Hasselbaink alleen op De Goey afstormde. Hij faalde. Körver: “Als hij de ogen sluit en 2-0 maakt, is het over en kunnen we naar binnen. Wij waren negentig minuten lang de evenknie van het grote Feyenoord, toch een ploeg van 20 miljoen gulden.”

Feyenoord, zonder de geschorsten Van Loen en Van Gobbel maar met de na vier wedstrijden straf teruggekeerde Fräser, hield de bal het eerste half uur vrij eenvoudig in de ploeg. Kansen bleven uit. Alleen Obiku schoot eenmaal rakelings voorlangs. VVV bracht aanvankelijk helemaal niets in aanvallend opzicht, of het moest het opvallende aantal keren zijn dat Graef, Torken en Laros buitenspel liepen. Het leek wel of ze daarop hadden geoefend.

Op het moment dat Feyenoord de druk opvoerde, kwam VVV op 1-0, toen Polman een voor Obiku bestemde dieptepass onderschepte en in een keer Torken wegstuurde. Diens perfecte voorzet was een simpele prooi voor Maurice Graef. Vorig seizoen was de 24-jarige spits topschutter van de eerste divisie met 29 doelpunten. Dit jaar trof hij al voor de achtste keer doel.

Na rust gebeurde van alles, met hoofdrollen voor de grensrechters Roelofsen en Bout. De eerste vlagde op het moment dat Graef doorbrak, terwijl Torken buitenspel stond. De spits was zo onverstandig door te voetballen en werd hardhandig gevloerd door doelman De Goey. Graef, die achteraf zei het fluitsignaal niet te hebben gehoord, werd nog een keer opgelapt, maar toen hij weer neerging kwam Hasselbaink hem vervangen.

Even later hield Roelofsens collega Bout de vlag langs het lichaam, na een pass van Gorré op Obiku. VVV waande zich zeker van buitenspel, Obiku passeerde Roox en scoorde. Een belegering van Bout volgde, maar het doelpunt bleef geldig. De slecht voetballende kampioen drong nauwelijks aan op meer. VVV, dat van Körver 110 procent inzet moest tonen, ramde de ballen vaak blind weg en hoopte op sprinter Hasselbaink. Feyenoord-trainer Meijer stelde dat na de belabberde tweede helft 1-1 een normale uitslag was. Hij wees op de moeite die het kost de ploeg elke keer weer scherp te krijgen, in een programma met wedstrijden in het weekeinde en op woensdag. “Iedere keer moeten we de ploeg overtuigen dat de tegenstander ons de eerste nederlaag wil toebrengen.”

FC Groningen en Volendam hebben gisteravond in Groningen met slecht voetbal in laag tempo met 0-0 gelijkgespeeld. Het maximaal bereikbare voor twee elftallen, die hun lage plaats op de ranglijst volledig waarmaakten. De coaches konden tevreden zijn met één punt, de ruim 10.000 toeschouwers niet met de wedstrijd.