Einde kaping Nigeriaans vliegtuig

NIAMEY, 28 OKT. Nigerese veiligheidstroepen hebben de afgelopen nacht het gekaapte vliegtuig van Nigeria Airways bestormd, dat sinds maandag op het vliegveld van Niamey, de hoofdstad van Niger, stond. Daarbij is een van de bemanningsleden van het toestel omgekomen. De vier kapers zouden geen verzet heben geboden tegen hun arrestatie.

De bevrijdingsactie begon om middernacht onder dekking van het geluid van een opstijgende Fokker-100 van Air Ivoire. In het toestel, een Airbus A-310, bevonden zich op dat moment nog twintig passagiers en drie bemanningsleden. De kapers hadden maandag en dinsdag al 129 passagiers (vrouwen, kinderen en niet-Nigerianen) vrijgelaten.

Het Nigeriaanse vliegtuig werd maandag gekaapt. De kapers leken aanvankelijk aanhangers te zijn van Moshood Abiola, die in juni de presidentsverkiezingen won, maar van de militaire machthebbers zijn ambt niet mocht aanvaarden. Op pamfletten van de kapers kwam de naam Abiola echter niet voor; ze eisten slechts het overdragen van de macht aan het parlement. (AP)