EG akkoord met overname Boelwerf

ROTTERDAM, 28 OKT. Koninklijke Begemann en de Vlaamse overheid zullen ruim 25 miljoen gulden extra risicodragend kapitaal moeten steken in de officieus begin dit jaar overgenomen Belgische Boelwerf. Dit is de voorwaarde van de Europese Commissie gisteren heeft gesteld voor goedkeuring aan de transactie. EG-commissaris voor mededingingsbeleid, Karel van Miert, heeft gezegd dat hij dan zijn bezwaren tegen de transactie zal laten varen.

De Europese Commissie had zware kritiek op de financiële steun van de Vlaamse overheid aan de Boelwerf. Daardoor was het voortbestaan van de werf tot nu toe onzeker.

Commissaris Van Miert vond dat de goedkope overheidskredieten waarmee de op stapel staande schepen door Boelwerf zouden worden afgewerkt, ruimschoots de normen uit de zevende EG-richtlijn voor de scheepsbouw overschreden. Hij zei eerder dat met dergelijke goedkope overheidsleningen reders straks geheel op kosten van de belastingbetaler hun schepen kunnen laten bouwen.

De Boelwerf werd begin april van faillissement gered door een akkoord tussen de Nederlandse Begemann-groep en de Vlaamse overheid. Begemann en de Vlaamse overheidsholding Gimvindus zouden aanvankelijk beide 500 miljoen frank, ruim 25 miljoen gulden, voor de werf betalen. Nu komt daar voor beide nog eens 250 miljoen frank ofwel ruim 12 miljoen gulden bij.

Begemann krijgt 51 procent van de aandelen, Gimvindus 49 procent. Samen zullen ze de komende jaar nog 2 miljard frank in de laatste grote scheepswerf van België investeren. Daarnaast verstrekt de Vlaamse regering een krediet van 1,6 miljard frank om de op stapel staande schepen te kunnen afbouwen. Eenzelfde bedrag wordt door de reders voorgeschoten. De plafonds voor overheidssteun aan de scheepsbouw zijn daarmee volgens de Commissie met 600 miljoen frank overschreden.

Begemann stelde steeds zijn investering afhankelijk van goedkeuring van het akkoord door de Europese Commissie. Van Miert liet ook weten dat met het akkoord tussen de Begemann-groep en Gimvindus het personeel van de Boelwerf geen dienst is bewezen.

De Vlaamse minister-president Luc van den Brande heeft zich steeds ingezet voor het behoud van de werf. Hij heeft de Commissie erop gewezen dat zij de criteria niet juist interpreteerde, maar Van den Brande heeft toch zijn genereuze subsidies moeten aanpassen.